Φύση - Κοινότητα - Πολιτισμός

Σκέψη και Δράση για έναν Νέο Άνθρωπο και έναν Νέο Πολιτισμό

Μπορεί ο Ελληνικός Κοινοτισμός να είναι η απάντηση στις προκλήσεις του αιώνα μας;

Πιστεύουμε ότι στην εποχή που ζούμε, ο παλιός κόσμος εισέρχεται σε μία χαοτική περίοδο έντονων ανακατατάξεων, η οποία με την σειρά της θα γεννήσει μια νέα τάξη. Ο νέος κόσμος που θα έχουν οι επόμενες γενιές, θα είναι το αποτέλεσμα της δικής μας καλλιέργειας.
Σήμερα, θρησκείες, ιδεολογίες, θεσμοί, όλα έχουν παλιώσει και φθαρεί μαζί με τους ανθρώπους που τα εκπροσωπούν. Δεν μπορούν να αγγίξουν τις ψυχές και τις αληθινές ανάγκες των ανθρώπων που έχουν αναζητήσεις πέρα από το χρήμα. Τα συστήματα καταρρέουν αποτυχημένα και βυθισμένα στη διαφθορά και στην εκμετάλλευση, παρασέρνοντας και όλο τον πλανήτη σε μία σύγχρονη μορφή Φεουδαρχίας με διαρκείς πολέμους και ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές καταστροφές. Οι άνθρωποι γύρω μας ζουν μια ζωή χωρίς νόημα και ελπίδα, χωρίς υγεία και ομορφιά, σκλαβωμένοι στο κυνήγι της επιβίωσης και στον καταναλωτισμό. Σήμερα κυρίαρχη αξία του Δυτικού κόσμου είναι το Κέρδος. Οι κοινωνικές δομές δεν δουλεύουν προς όφελος της κοινωνίας. Μια παγκόσμια κρίση είναι ήδη εδώ και μια ανθρωπότητα κουρασμένη, αναζητά έναν νέο προσανατολισμό.

Εμείς, εκπροσωπούμε έναν άλλο τρόπο ζωής. Δεν ταυτιζόμαστε με τις κυρίαρχες αξίες αυτού του συστήματος. Μέσα από την ζωή στην φύση, που είναι δράση διαμόρφωσης ανθρώπων και όχι αντίδραση ή διαμαρτυρία, κάνουμε αληθινές κατακτήσεις με συνείδηση και με ωραίες εμπειρίες. Προτάσσουμε την δημιουργία ενάντια στον καταναλωτισμό. Το “Είμαι” ενάντια στο “Έχω”. Ο τρόπος μας είναι η δραστηριότητα με νόημα, αλλά και η φιλοσοφία της δράσης. Αυτή είναι η ζωή μας. Αυτό μας γεμίζει με ζωντάνια και όρεξη σε έναν κόσμο υλιστικό, ωφελιμιστικό και αυτοκαταστροφικό. Παράλληλα οικοδομούμε Κοινότητα. Ένα νέο “Εμείς”, χωρίς την εύκολη επίκληση μιας οποιασδήποτε ταυτότητας της οποίας δεν είμαστε οι ίδιοι δημιουργοί. Ο νέος τύπος ανθρώπου και ένας νέος τύπος πολιτισμού μπορεί να βασιστεί σε αξίες διαχρονικές, στα καλύτερα στοιχεία της αρχαίας σοφίας, στην κοινωνική εμπειρία μας ως τώρα, και στις νέες δυνατότητες που η ανθρωπότητα πλέον έχει κατακτήσει.
Ο νέος Μεσαίωνας στον οποίο εισερχόμαστε, είναι στο χέρι μας να είναι σύντομος. Είναι όμως και μία πρόκληση για να οργανωθούμε και να εργαστούμε στο μοντέλο ενός ανθρώπου σε αρμονία με την φύση και με τον εαυτό του και ενός πολιτισμού βιώσιμου, δίκαιου και πνευματικά εξελιγμένου.