Στους υπολογιστές μας χρησιμοποιούμε κυρίως ελεύθερο λογισμικό, ανοικτού κώδικα.
Το λειτουργικό σύστημα Fedora linux, προσφέρει σταθερότητα, ταχύτητα και ασφάλεια. Είναι πλήρως στα ελληνικά, κοινοτικό και δωρεάν, ενώ έχει ένα repository με οποιαδήποτε εφαρμογή μπορεί να χρειαστεί κανείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη πολλά νέα laptops της Lenovo, πωλούνται με προεγκατεστημένο Fedora, αντί για Windows.
Fedora linux | Fedora Magazin

Οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε κυρίως είναι η σουίτα γραφείου Libre Office, το Gimp για επεξεργασία φωτογραφίας και το Inkskape για τα γραφικά μας. Για τις σημειώσεις μας χρησιμοποιούμε το Joplin. Όλες αυτές οι εφαρμογές είναι ελεύθερες και ανοικτού κώδικα με τις οποίες μπορεί κανείς να κάνει όλες του τις καθημερινές εργασίες, ακόμη και αφίσες, έντυπα και γραφικά για το internet. To Joplin προσφέρει ασφαλή συγχρονισμό των σημειώσεων σας με κρυπτογράφηση και σε cloud που δεν έχουν πρόσβαση τρίτοι.

Διαδίκτυο

Η εταιρεία Google προσφέρει επίσης πάρα πολύ καλές εφαρμογές δωρεάν και σε cloud με αρκετό αποθηκευτικό χώρο. Επίσης και η Yandex. Παρ’ όλ’ αυτά, αν σας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως η ασφάλεια, τα προσωπικά δεδομένα ειδικά στην Google, αξιοποιούνται για να προσφέρουν καλλίτερες υπηρεσίες. Επίσης στους server της Google έχουν πρόσβαση κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Για περισσότερη ασφάλεια στο διαδίκτυο, μην χρησιμοποιείτε browser Chrome ή Edge, αλλά FireFox ή Brave με ενσωματωμένο VPN. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήτε τον TOR browser.

Υπάρχουν και δωρεάν VPN με καλές ταχύτητες και κρυπτογράφηση όπως: ProtonVPN | hide.me | urban-vpn κ.α.

Χρησιμοποιήστε επίσης μηχανές αναζήτησης που δεν καταγράφουν την δραστηριότητά σας, όπως:
Qwant | searchencrypt | duckduckgo | startpage

Στον τομέα της διαδικτυακής επικοινωνίας, πέρα από τις γνωστές και αξιόπιστες εταιρείες που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες email, ανταλλαγής μηνυμάτων και κλήσεων, υπάρχουν και εφαρμογές που εστιάζουν στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα.
Ένας αξιόπιστος messanger είναι το Telegram με κρυπτογράφηση, υποστήριξη φωνητικών κλήσεων και video και ασφαλείς servers στην Γερμανία.
Κάποιες καλές υπηρεσίες email με κρυπτογράφηση και ασφάλεια δεδομένων είναι το protonmail με servers στην Ελβετία, το unseen.is από την Ισλανδία και το tutanota, που είναι ανοικτού κώδικα, χωρίς διαφημίσεις και με servers στη Γερμανία.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι πάντα σχετική, ειδικά με τα smartphones.