Η εξέλιξη της τεχνολογίας, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, μας προσφέρει σήμερα λύσεις σε προβλήματα, που όλα αυτά τα χρόνια, οδήγησαν σε αδιέξοδο, ολόκληρο τον “πολιτισμό” μας. Ο 20ός αιώνας και η ανάπτυξη που βασίστηκε στην καύση πετρελαίου, κατέστρεψε τις πόλεις μας, την υγεία μας, το περιβάλλον όλου του πλανήτη και έριξε πολύ και το βιοτικό μας επίπεδο. Τώρα πλέον, αρκετές περιοχές σκέπτονται τρόπους περιορισμού της μάστιγας του αυτοκινήτου και μία στροφή σε εναλλακτικά – ήπια μέσα μεταφοράς, με σκοπό να περιορίσουν την μόλυνση, τον θόρυβο και τους τεράστιους αυτοκινητοδρόμους. Οπωσδήποτε όμως ο βασικότερος στόχος είναι να λυθεί το κυκλοφοριακό ειδικά στις μεγάλες πόλεις που δεν είναι πια βιώσιμες.
Η πρώτη πόλη που θέσπισε πρόγραμμα ριζικής αναδιοργάνωσης, είναι η γερμανική πόλη του Αμβούργου. Το δημοτικό συμβούλιο πρόσφατα αποκάλυψε ότι έχει σχέδια για να εκτρέψουν τα περισσότερα από τα αυτοκίνητα, μακριά από τις κύριες αρτηρίες της πόλης, μέσα σε είκοσι χρόνια. Το σχέδιό τους είναι, μια μέρα αυτές οι αρτηρίες να γίνουν ένα μεγάλο πράσινο δίκτυο για πεζούς και ποδήλατα. Αυτό αναμένεται να εξομαλύνει την εσωτερική ροή της κυκλοφορίας της πόλης σύμφωνα με τις αρχές και να γίνει αυτή πολύ πιο ανθρώπινη.
Σύμφωνα με τα πλάνα, θα ανοίξουν και νέες περιοχές πρασίνου, οι οποίες μαζί με τα υπάρχοντα δημόσια πάρκα, θα ενώνονται μεταξύ τους, αλλά και με τις εξωτερικές περιοχές της πόλης, με πράσινες ζώνες κυκλοφορίας. Αυτό το δίκτυο θα επιτρέπει σε κάποιον να φθάνει παντού πεζός.
Όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, η μεγάλη πόλη του Αμβούργου θα είναι σε θέση να υπερηφανεύεται ότι έχει πάνω από 17.000 στρέμματα πρασίνου, τα οποία θα αποτελούν το 40% της έκτασης της πόλης. Στις νέες περιοχές πρασίνου που θα ανοίξουν, οι κάτοικοι θα μπορούν «να κάνουν πεζοπορικές διαδρομές, να κολυμπούν, να κάνουν θαλάσσια σπορ, να απολαμβάνουν πικ νικ και εστιατόρια, να έχουν στιγμές ηρεμίας ανάμεσα στα δέντρα και να παρακολουθούν τη φύση και την άγρια ζωή ακριβώς μέσα στην πόλη.” Οι δημοτικοί σύμβουλοι μιλώντας στην ιστοσελίδα του Αμβούργου, αναφέρουν ότι το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, θα «μειώσει την ανάγκη ακόμα και για να πάρει κάποιος το αυτοκίνητο για τις εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου έξω από την πόλη.” Ενώ τα αυτοκίνητα δεν θα απαγορευθούν από κάποιες κύριες οδικές αρτηρίες, η δημοτική Αρχή λέει ότι οι κάτοικοι και οι τουρίστες ότι θα είναι σε θέση “να εξερευνούν την πόλη αποκλειστικά με το ποδήλατο”. Ποδήλατα θα παρέχει και ο Δήμος δωρεάν. Θα υπάρχει όμως ένας “πράσινος δακτύλιος” χωρίς καθόλου αυτοκίνητα. Με τη δημιουργία ενός πράσινου δακτυλίου, η μητρόπολη θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την απειλή της ανόδου της θερμοκρασίας και των αστικών πλημμυρών.
Πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο ερευνούν λύσεις για καθαρότερο σχεδιασμό και καλύτερο τρόπο ζωής, ώστε να υποστηρίζουν τις μελλοντικές γενιές που θα έρθουν. Το Αμβούργο είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα που θα επηρεάσουν πιθανότατα μια αλλαγή στο τρέχον σύστημα.
Όταν οι πόλεις παρέχουν χώρο για την καλλιέργεια τροφίμων, χώρους αναψυχής και πρόσβασης στην φύση, και εναλλακτικές λύσεις για βιώσιμη μετακίνηση, μπορεί να συμβεί μια δραματική μετατόπιση στο τρέχον βιοτικό μας επίπεδο.