Σκοτώνει τα βακτήρια χωρίς χημικά.
Στην εφηβεία, οι περισσότεροι ασχολούνται με τα μαθήματα, την ακμή και το αντίθετο φύλο. Μια 14χρονη από το Νάσουα του Νιου Χαμπσάιρ των ΗΠΑ θέλησε να “βρει μια λύση στο παγκόσμιο πρόβλημα του νερού” αφότου είδε τη φωτογραφία παιδιών στην Ινδία να πίνουν από ένα βούρκο.
Έτσι, μετά από μακρά έρευνα ανέπτυξε στην αυλή του σπιτιού της ένα σύστημα καθαρισμού του νερού που τροφοδοτείται από τον ήλιο και κέρδισε χρηματικό βραβείο 25.000 δολαρίων στο διαγωνισμό The Discovery Education 3M Young Scientist Challenge.
Το σύστημα της ινδικής καταγωγής Ντιπίκα Κουρούπ βασίζεται στην έκθεση οξειδίου του τιτανίου και οξειδίου του ψευδαργύρου στον ήλιο, η
οποία πυροδοτεί μια χημική αντίδραση που με τη σειρά της παράγει ρίζες υδροξυλίου και υπεροξείδια. Αυτές οι χημικές ενώσεις οξειδώνουν τις οργανικές ουσίες που βρίσκονται στο νερό και το διοξείδιο του άνθρακα.
Η 14χρονη Ντιπίκα ανακάλυψε ότι το σύστημά της περιόρισε τα κολοβακτηρίδια από 8000 σε 50, ενώ εξαφάνισε το E.Coli.
Σε αντίθεση με τις συμβατικές μεθόδους καθαρισμού του νερού που βασίζονται σε ενεργοβόρες υπεριώδεις λάμπες, επιβλαβή χημικά ή ακριβά φίλτρα νερού, το σύστημα της Κουρούπ κοστίζει μερικά σεντς του δολαρίου.
Χρησιμοποιώντας μια φωτοκαταλυτική ράβδο και ένα αντανακλαστικό φιλμ, η 14χρονη πέτυχε πολύ καλά αποτελέσματα στον καθαρισμό του νερού με αποδοτικό τρόπο.
Πλέον, επιδιώκει να κατοχυρώσει την εφεύρεσή της και να ιδρύσει μια ΜΚΟ για να βοηθήσει τα παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Όνειρό της είναι να σπουδάσει νευρολογία.
Πηγή: Καλά Νέα