Πως η τρίχα γίνεται τριχιά για να δεθεί η Ευρώπη στο άρμα του Ισλάμ…

Έχετε αναλογιστεί ως Ευρωπαίοι τι σας συνδέει με το Ισλάμ; Η απάντηση που έδωσαν «ερευνητές»(1) είναι: τα Μεσαιωνικά κεραμικά σκεύη της Ανδαλουσίας.
Η έρευνα(2) που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του 7ου Προγράμματος-Πλαίσιο για την ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας παρουσιάζεται στο περιοδικό Research*eu-Results Magazine(3) – επίσημη έκδοση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – σε άρθρο με τίτλο «Μία νέα οπτική του Ισλάμ στη Μεσαιωνική Ευρώπη» και υπότιτλο «Οι καινοτόμες τεχνικές στη μελέτη της Ισλαμικής κεραμικής στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία ισχυρότερων ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ της Ε.Ε. και του Μουσουλμανικού κόσμου».
Σύμφωνα με το άρθρο, η Ανδαλουσία υπό Ισλαμική κατοχή κατά τον Μεσαίωνα διέπρεψε στις τέχνες και τις επιστήμες. Κατόπιν έρευνας στην κεραμική τέχνη των μουσουλμάνων της Ανδαλουσίας, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «Η ιδέα της Ευρώπης και του Ισλάμ ως διασυνδεδεμένες ιστορικές οντότητες είναι μία δυνατή ιδέα, την οποία οι πολίτες και οι πολιτικοί μπορούν να εκμεταλλευθούν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι όλο και περισσότεροι μουσουλμάνοι γίνονται μέρος μίας μεγαλύτερης Ευρώπης. Τελικά, θα μπορούσε να δώσει στην Ευρώπη έναν ισχυρότερο ρόλο ως δύναμη ισορροπίας στην περιοχή της Μεσογείου, δημιουργώντας στενότερους πολιτιστικούς δεσμούς με τα Μουσουλμανικά έθνη. Αν αντιληφθούμε την πολιτιστική κληρονομιά ως κοινό παρονομαστή, αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τον φονταμενταλισμό και στις δύο πλευρές. Στο τέλος της ημέρας, η Ευρώπη με ένα Ισλαμικό παρελθόν δεν είναι μία μικρότερη αλλά μία μεγαλύτερη Ευρώπη. Αν η ιστορία καταγραφεί υπό αυτό το πρίσμα, η σύγκρουση και ο ριζοσπαστισμός κάποια μέρα θα έχουν λιγότερους λόγους ύπαρξης, αντίθετα θα προωθηθεί η ειρήνη και την συνύπαρξη».

 

Διαβάζοντας κανείς τα παραπάνω συμπεράσματα αντιλαμβάνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί πορίσματα ερευνών κατά το δοκούν, γενικεύει αυθαίρετα τα συμπεράσματα των αρχαιολόγων και προβαίνει σε πολιτική εκμετάλλευσή τους. Το χειρότερο είναι ότι η εκμετάλλευση αυτή δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ευρωπαίων και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να χρηματοδοτεί και να προβάλλει δράσεις διαφόρων «ερευνητικών» φορέων (πανεπιστημίων, ΜΚΟ κλπ) σε βάρος των γηγενών Ευρωπαίων. Στόχος της συγκεκριμένης έρευνας είναι να πεισθούν οι Ευρωπαίοι ότι το Ισλάμ είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς τους. Με το ίδιο σκεπτικό και ο κινεζικός πολιτισμός είναι μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού, γιατί ο αρχαιολόγος του μέλλοντος θα ανακαλύψει ότι το 2014 σε κάθε πόλη της Ευρώπης υπήρχε κινεζικό κατάστημα ρούχων.
Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προάγει τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης και την προστασία της κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας διεθνής οργανισμός που προάγει την παγκοσμιοποίηση και στο πλαίσιο αυτής και το Ισλάμ, εφόσον την εξυπηρετεί. Πιθανόν μελλοντικά σχέδια διεύρυνσής της να περιλαμβάνουν Ισλαμικά κράτη (Μαρόκο, Αλγερία) ή κράτη κοσμικά μεν με την πλειοψηφία του πληθυσμού μουσουλμάνους δε (Τουρκία). Για να γίνει αυτό πιο εύπεπτο θα πρέπει ο Ευρωπαίος να πεισθεί ότι το Ισλάμ είναι μέρος της κληρονομιάς του, με το αστείο επιχείρημα ότι στο παρελθόν περιοχές της Ευρώπης κατακτήθηκαν από μουσουλμάνους. Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί προπαγανδιστικά προγράμματα – κι όχι ερευνητικά όπως θέλει να τα βαφτίζει.
Η πραγματικότητα είναι ότι η κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά δεν ταυτίζεται σε κανένα σημείο με τον σκοταδισμό του Ισλάμ. Παρότι το Ισλάμ επιβλήθηκε σε κάποιες περιοχές της Ευρώπης με τη βία, ουδέποτε έγινε αποδεκτό από τους γηγενείς Ευρωπαίους. Για παράδειγμα, οι Ισπανοί κατόρθωσαν να εκδιώξουν τους Άραβες από την Ιβηρική χερσόνησο και οι Έλληνες τους Οθωμανούς από την Βαλκανική χερσόνησο. Τις τελευταίες όμως δεκαετίες το Ισλάμ επιστρέφει υπό νέο μανδύα. Πλέον δεν διεξάγεται ανοιχτά Ιερός Πόλεμος (τζιχάντ), έχουμε όμως μεγάλης κλίμακας εποικισμό της Ευρώπης από μουσουλμάνους και ταυτόχρονα προσπάθεια εισαγωγής του ισλαμικού δικαίου (Σαρία) και τρόπου ζωής στις περιοχές όπου οι μουσουλμάνοι υπερτερούν πληθυσμιακά. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι απαιτήσεις ανέγερσης τζαμιών σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, οι εξεγέρσεις μουσουλμάνων (βλ. Γαλλία, Σουηδία) και κάθε είδους προσπάθεια να κερδίσουν ειδικό καθεστώς και δικαιώματα λόγω της διαφορετικότητάς τους. Αντίστοιχα, διεξάγεται μία τεράστια εκστρατεία προπαγάνδας υπέρ των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων, ως θρησκευτικών μειονοτήτων, και εναντίον οποιουδήποτε αντιδρά στον εξισλαμισμό της Ευρώπης.

Χρήστος Μπίσδας

_______________
1. Τον συντονισμό των ερευνητών είχε το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.
2. Πρόγραμμα ARANPOT (: Αρχαιολογική έρευνα της κεραμικής της Ανδαλουσίας 8ος – 11ος αι.)
3. Research*eu results magazine, τεύχος 34ο (Ιούλιος-Αύγουστος 2014), σελ. 19.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *