“Οι μυστικιστές κατανοούν τις ρίζες του Ταό αλλά όχι τα κλαδιά του. Οι επιστήμονες κατανοούν τα κλαδιά αλλά όχι τις ρίζες. Η επιστήμη δεν χρειάζεται τον μυστικισμό και ο μυστικισμός δεν χρειάζεται την επιστήμη. Αλλά ο άνθρωπος τα χρειάζεται και τα δύο.
…Η Δυτική επιστήμη μας, από τον 17ο κιόλας αιώνα, έχει εμμονή με την ιδέα του ελέγχου, ότι ο άνθρωπος κυριαρχεί επάνω στη φύση. Αυτή η εμμονή μας οδήγησε σε καταστροφή.
Εάν σήμερα η φυσική, μας οδηγεί σε μία κοσμοθέαση που είναι ουσιαστικά μυστικιστική, επιστρέφει κατά κάποιο τρόπο, στην αρχή της 2.500 χρόνια πριν.
…Το γεγονός ότι η σύγχρονη φυσική, η εκδήλωση μιας ακραίας εξειδίκευσης της λογικής σκέψης, έρχεται σε επαφή με τον μυστικισμό, την ουσία της θρησκείας και την εκδήλωση μιας ακραίας εξειδίκευσης της διαισθητικής αντίληψης, δείχνει πολύ όμορφα την ενότητα και τον συμπληρωματικό χαρακτήρα που έχουν η λογική και η διαισθητική λειτουργία της συνείδησης. Το Γιν και το Γιανγκ.
… Η Οικολογία και η Πνευματικότητα είναι θεμελιωδώς συνδεδεμένες, επειδή η βαθιά οικολογική συνείδηση, τελικά είναι πνευματική συνείδηση.”
 
“Το Ταό και η Φυσική” (μετάφραση – έκδοση: Μάριος Βερέττας)
 
Η προσκόλληση στη μηχανιστική άποψη του κόσμου, όπως διατυπώθηκε από τον Νεύτωνα και τον Καρτέσιο, μάς έφερε στο χείλος του ολέθρου.
Ο Φρίντγιοφ Κάπρα, αφού απορρίψει όλες αυτές τις ιδέες ως απαρχαιωμένες και άχρηστες, αναζητά μια νέα άποψη, πιο ουσιαστική, πιο πραγματική, καλύτερα προσαρμοσμένη στις ανακαλύψεις της μοντέρνας φυσικής. Αναπτύσσει πλέον μια ολιστική άποψη του σύγχρονου κόσμου που αγκαλιάζει κάθε πτυχή της ζωής: ιατρική, ψυχολογία, οικονομία, πολιτική, οικολογία, φυσική.
Το Ταό και η Φυσική αποτελεί μία εκτεταμένη μελέτη η οποία ασχολείται λεπτομερώς με όλες τις συγκλονιστικές επεκτάσεις της νέας ολιστικής άποψης του κόσμου.Μια συστηματική διερεύνηση των εκπληκτικών αναλογιών ανάμεσα στις σύγχρονες θεωρίες της μοντέρνας φυσικής και τις μυστικιστικές παραδόσεις των αρχαίων θρησκειών της Ανατολής.
Κατά εντελώς παράδοξο τρόπο οι πιο πρόσφατες ανακαλύψεις στα εργαστήρια συγκρούσεων των υποατομικών σωματιδίων συμπίπτουν ως ένα μεγάλο βαθμό με τα διδάγματα των ανατολικών θρησκειών, όπως ο Ταοϊσμός, ο Ινδουισμός και ο Βουδισμός.
Το “Ταό και η φυσική” αποτελεί μια συναρπαστική περιγραφή του αιώνιου κοσμικού χορού ανάμεσα στην ύλη και την ενέργεια, όπως διατυπώνεται με τους όρους της μοντέρνας φυσικής και όπως περιγράφηκε φιλοσοφικά με την έννοια του Τάο στην Κίνα και εικαστικά με τον Χορό του Σίβα στην Ινδία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *