Σε μία μόνο στιγμή σήμερα, προκλήθηκε παγκόσμια παράλυση των πληροφοριακών συστημάτων που βασίζονται στα Windows της Microsoft. Έχουν πέσει παγκοσμίως τράπεζες, τηλεοπτικά δίκτυα, αεροδρόμια, σιδηροδρομικά δίκτυα και μεταφορικές εταιρείες, τηλεπικοινωνίες, συστήματα διακυβέρνησης και οικονομικής διαχείρησης, αλυσίδες καταστημάτων έκλεισαν καθώς τα συστήματά τους έχουν τελείως καρρεύσει. Από ένα μόνο λάθος της Microsoft έχει προκληθεί παγκόσμιο χάος, ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία με πολύ μεγάλες οικονομικές συνέπειες που φυσικά η εταιρεία δεν θα καλύψει.

Γι’αυτό επιμένουμε να το λέμε, ότι το Linux είναι πολιτικό ζήτημα. Η φιλοσοφία της τεχνολογίας είναι ιδεολογικό ζήτημα. Όχι απλά το Linux ως πυρήνας λειτουργικών συστημάτων, αλλά και το ίδιο το λειτουργικό δεν πρέπει να “ανήκει” σε μία εταιρεία όπως Microsoft ή Mac, αλλά να είναι ανοικτό και ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ όπως το Fedora. Η εποχή της τεχνοφεουδαρχίας έχει μετατρέψει εταιρείες πληροφορικής σε υπερ-κυβέρνηση, ενώ όλοι εμείς σε εθνικό και ατομικό επίπεδο έχουμε χάσει τον έλεγχο των δεδομένων μας.

Θα αγοράζατε ένα αυτοκίνητο που η εταιρεία και μόνο θα είχε τον απόλυτο έλεγχο της μηχανής, ενώ εσείς δεν θα επιτρπόταν να έχετε καμία πρόσβαση γιατί δεν χρειάζεται να ξέρετε από μηχανές; Και μάλιστα όποτε η εταιρεία θέλει θα σας το κλειδώνει; Μπορείτε να σκεφτείτε μία κοινωνία που θα σας απαγορεύεται να μαγειρεύετε το φαγητό σας για την ασφάλειά σας, αλλά θα πρέπει να το αγοράζετε έτοιμο από δύο εταιρείες και μάλιστα χωρίς να σας ενδιαφέρει πως το φτιάχνουν ή τί συστατικά έχει; Θα σας σερβίρουν σκουπίδια σαν τα iphone αλλά εσείς θα πιστεύτε ότι είναι το καλύτερο φαγητό γιατί έτσι σας λένε. Και αν μια φορά κάτι πάει στραβά, μαζική δηλητηρίαση. Δεν πειράζει, συμβαίνουν αυτά. Το θέμα είναι οι δύο εταιρείες να έχουν τον έλεγχο και τα κέρδη. Εσείς δεν χρειάζεται να έχετε γνώσεις μαγειρικής και να παιδεύεστε στην κουζίνα. Αυτό συμβαίνει με τους χρήστες Microsoft και iMac/iPhone. Και συμβαίνει αυτές οι εταιρείες να είναι αμερικανικές και αυτό το ολοκληρωτικό σύστημα να είναι αμερικανικό και οι οπαδοί του να φοβούνται κάποια “κομμουνιστική απειλή” από την Ρωσία μήπως χάσουν τις ελευθερίες τους… Τέτοια προπαγάνδα έχει γίνει στα μυαλά των ευτυχισμένων καταναλωτών που βλέπουν τον ολοκληρωτισμό σαν ελευθερία και φοβούνται την ανεξαρτησία αντιστρόφως.

(Παρεμπιπτόντως τα Ρωσικά αεροδρόμια συνεχίζουν να λειτουργούν απρόσκοπτα γιατί χρησιμοποιούν Linux του οποίου έχουν τον απόλυτο έλεγχο).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *