Η τεχνολογία Βlockchain στην οικονομία, δεν είναι απλώς κάποιο τρελό οικονομικό πείραμα, είναι το ψηφιακό αντίστοιχο μιας απόδρασης από τη φυλακή. Για αιώνες, οι μεσάζοντες (τράπεζες, κυβερνήσεις, εταιρείες κλπ) έκαναν κουμάντο στην οικονομία, ελέγχοντας κάθε συναλλαγή, κάθε συμβόλαιο, κάθε συμφωνία. Διατηρούσαν τον απόλυτο έλεγχο, καθόριζαν τους κανόνες και έπαιρναν ένα μεγάλο μερίδιο, ληστρικά, μόνο και μόνο επειδή υπήρχαν. Αλλά κυρίως ήταν οι κυβερνήσεις αυτές που είχαν το μονοπώλιο έκδοσης του χρήματος, τον απόλυτο έλεγχό του και φυσικά την φορολόγησή του.
Και έρχεται λοιπόν σήμερα η τεχνολογία Βlockchain. Αυτή η αποκεντρωμένη, ανεξέλεγκτη δύναμη που τους έχει κάνει όλους αυτούς να ιδρώνουν. Μπορεί πλέον η κάθε κοινότητα να κάνει το δικό της κρυπτονόμισμα. Δεν υπάρχουν πια τράπεζες να εγκρίνουν τα χρήματά μας. Τέρμα οι δικηγόροι που επικυρώνουν τις συμφωνίες. Τέρμα τα σκοτεινά ιδρύματα που ξαναγράφουν τους κανόνες, ενώ οι υπόλοιποι απλά τους δεχόμαστε. Τώρα πλέον, όλα αυτά είναι σε μια αλυσίδα κρυπτογραφημένων συστοιχιών καθιστώντας τα διαφανή, αμετάβλητα και εκτός του ελέγχου τους.
Αλλά όπως κάθε ανατρεπτική δύναμη (όπως και το ίδιο το internet παλιά) το Blockchain έχει εχθρούς. Ισχυρούς εχθρούς. Οι κυβερνήσεις θέλουν να το ρυθμίσουν. Οι τράπεζες θέλουν να το καπελώσουν με τις δικές τους συγκεντρωτικές τεχνολογικές απομιμήσεις. Και οι τεχνολογικοί γίγαντες… παρακολουθούν, περιμένουν και σχεδιάζουν την επόμενη κίνησή τους.
Η μάχη για το Blockchain είναι εδώ και λαμβάνει ήδη διαστάσεις. Ας δούμε κάποια παραδείγματα:
Κυβερνήσεις:
Στις κυβερνήσεις δεν αρέσουν οι καταστάσεις που δεν μπορούν να ελέγξουν και η οικονομία Blockchain είναι μία τέτοια περίπτωση πολύ τρομακτική γι’ αυτούς.
Κίνα 2021: Η κινεζική κυβέρνηση είχε τότε απαγορεύσει επιθετικά την εμπορία και εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, επικαλούμενη οικονομική αστάθεια και απάτη. Βέβαια το έκαναν επειδή κυρίως δεν μπορούσαν να ελέγξουν τις αποκεντρωμένες συναλλαγές και χρηματοδοτήσεις. Ταυτόχρονα, εγκαινίασαν το δικό τους κυβερνητικά ελεγχόμενο, ψηφιακό Γιουάν (CBDC) για να διατηρήσουν τον έλεγχο της ροής του χρήματος.
ΗΠΑ εναντίον Ripple και Coinbase: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) κυνηγά τις εταιρείες κρυπτογράφησης με τον ίδιο τρόπο που η μαφία δολοφονούσε αυτούς που “χαλούσαν την πιάτσα”. Η Ripple (XRP) μηνύθηκε σχετικά με το καταπόσο διαθέτει “μη καταχωρημένη κινητή αξία”. Η Coinbase, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο crypto των ΗΠΑ, δέχθηκε αγωγές για την υποτιθέμενη πώληση μη εγγεγραμμένων τίτλων. Το μήνυμα; Παίξτε με τους κανόνες του παλιού χρηματοπιστωτικού συστήματος ή αλλιώς θα σας συντρίψουμε.
ΕΕ 2023 – Κανονισμός MiCA: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε εφαρμογή τον κανονισμό Markets in Crypto-Assets (MiCA), ένα σαρωτικό ρυθμιστικό πλαίσιο για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόκειται για την πρώτη σοβαρή προσπάθεια να τεθεί η οικονομία Βlockchain υπό κυβερνητική εποπτεία – κάτι που ακούγεται σωστό μεν στην θεωρία, αλλά στην πράξη έχει την δυνατότητα να καταπνίξει τα αποκεντρωμένα projects.
Τραπεζικοί όμιλοι:
Οι τράπεζες το κατάλαβαν νωρίς: το blockchain τις βγάζει από το παιχνίδι. Τι κάνουν λοιπόν; Προσπαθούν να αντιγράψουν την τεχνολογία blockchain και να την εφαρμόσουν σε πανίσχυρα δικά τους νομίσματα αλλά συγκετρωτικά (σε δικούς τους servers).
Onyx και JPM Coin της JP Morgan: Ένας από τους μεγαλύτερους «haters» των Crypto, ο CEO της JP Morgan Jamie Dimon, αποκάλεσε το Bitcoin «απάτη» το 2017. Fast-forward λίγα χρόνια μετά… η JP Morgan δημιουργεί το δικό της τμήμα Blockchain (Onyx) και εγκαινιάζει το JPM Coin, ένα συγκεντρωτικό, αδειοδοτημένο blockchain, στο οποίο αυτοί κάνουν κουμάντο. Ίδια τεχνολογία, αλλά με λουρί της Wall Street.
Ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (CBDC): Οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως πιέζουν για CBDC. Π.χ. το ψηφιακό Γιουάν της Κίνας, οι ΗΠΑ που διερευνούν ένα FedCoin και η ΕΕ που αναπτύσσει το ψηφιακό Ευρώ, όλα σχεδιασμένα για να παρακολουθούν, να ελέγχουν και να παραβιάζουν τις συναλλαγές κατά βούληση. Σε αντίθεση με το Bitcoin, όπου τα χρήματά σου είναι δικά σου, αυτά επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να ελέγχουν, να παγώνουν ή ακόμα και να αντιστρέφουν τις συναλλαγές όποτε θέλουν. Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε.
Spot Bitcoin ETF της BlackRock (2024): Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, πέρασε χρόνια απορρίπτοντας την οικονομία Blockchain, και στη συνέχεια όταν είδε ότι γιγαντώνεται, τα γύρισε και ξεκίνησε ένα Bitcoin ETF που επιτρέπει στον κόσμο να επενδύσουν στο Bitcoin χωρίς να το κατέχουν πραγματικά. Δηλαδή, να επωφελούνται από το Bitcoin, ενώ κρατούν τους επενδυτές κλειδωμένους σε μια παραδοσιακή χρηματοοικονομική δομή και όχι στην πραγματική αποκεντρωμένη οικονομία.
Υπάρχουν πολλά ακόμα παραδείγματα. Η ουσία όμως είναι η εξής: Οι κυβερνήσεις θέλουν να ελέγξουν την οικονομία Blockchain και οι τράπεζες να την καταλάβουν αφαιρώντας τον αποκεντρωμένο χαρακτήρα της. Όλοι με στόχο να διατηρήσουν την εξουσία τους. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι ίδιες οντότητες που ήταν αντίθετες στο Blockchain και υποτίθεται ότι θα καταστρέφονταν από αυτό, τώρα προσπαθούν να μπουν στο παιχνίδι και να το ελέγξουν…