Η βαθιά γνώση και κατανόηση της ιστορίας, μας βοηθά να αντιλαμβανόμαστε το παρόν και να προβλέπουμε το μέλλον.
Το μεγάλο έργο του Edward Gibbon υπό τον τίτλο “Παρακμή και Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας”, είναι μοναδικό και θεμελιώδες για την κατανόηση της ιστορίας του Δυτικού πολιτισμού, τον οποίο ο Άγγλος ιστορικός θεωρεί ενιαίο από τότε μέχρι σήμερα. Το επτά τόμων σύγγραμμά του, εξεδόθη το 1776 – 1789 και λόγοι, που ο καθένας μπορεί να φανταστεί ή θα διαπιστώσει διαβάζοντας αυτό το έργο, συνετέλεσαν στο να μην εκδοθεί αυτό στα ελληνικά μέχρι τις ημέρες μας. Ο Γίββων προσφέρει μια ανάλυση στο γιατί η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τελικά κατέρρευσε. Αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα λόγω της έλλειψης πηγών. Σύμφωνα με τον ιστορικό, η πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και η ήττα της από βαρβαρικές επιδρομές, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην σταδιακή απώλεια της πολιτικής αρετής των πολιτών της και στον παράγοντα της πολιτιστικής διάβρωσης. Η πολιτική και κοινωνική ανάλυση του Γίββωνα είναι που κάνει το έργο αυτό τόσο σημαντικό. Το έργο του επίσης αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον όσον αφορά την ανάλυσή του για  την εμφάνιση του Χριστιανισμού και το τέλος του Αρχαίου Κόσμου. Κατά τον Γίββωνα η αρχαία θρησκεία είχε ξεπέσει εκείνη την εποχή και είχε χάσει τον προσανατολισμό της.
Γίνεται αντιληπτό ότι αυτό το σύγγραμμα είναι επίκαιρο όσο ποτέ, για την κατανόηση της σύγχρονης παρακμής των υπερδυνάμεων και για την πολιτική και πολιτιστική μας αντίληψη.
Η “Ιστορία της παρακμής και της πτώσεως της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Eurobooks” και “Ελεύθερη Σκέψις” σε τόμους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *