Μια έρευνα που έγινε στο Λονδίνο αναφέρει ότι η αυστηρή χορτοφαγία είναι καθοριστικός παράγοντας για την μη – εκδήλωση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε γυναίκες οι οποίες είχαν μεταναστεύσει στην Αγγλία από την Ινδία και την Ανατολική Ασία. Στις χώρες αυτές η παραδοσιακή διατροφή είναι χορτοφαγική και περιέχει κυρίως λαχανικά και όσπρια.
Η έρευνα συμπεριέλαβε 240 γυναίκες με καρκίνο του μαστού και 477 υγιείς γυναίκες. Τα συμπεράσματά ήταν ότι οι γυναίκες που είχαν μεταναστεύσει από την Ινδία και την Ανατολική Ασία, όπου είχαν διατηρήσει τις χορτοφαγικές τους συνήθειες με άφθονα λαχανικά και όσπρια, παρουσίαζαν λιγότερα περιστατικά καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες της ίδιας προέλευσης, οι οποίες όμως εγκατέλειψαν την παραδοσιακή διατροφή τους και έτρωγαν περισσότερο κρέας.

Μια άλλη έρευνα, λέει ότι μέχρι και 50% του πληθυσμού, ηλικίας άνω των 60 ετών εμφανίζουν πολύποδες του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος και οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι τα πιο συχνά νεοπλάσματα του πεπτικού συστήματος και προσβάλλουν εξίσου άνδρες και γυναίκες. Οι πολύποδες (αδενώματα) είναι καλοήθεις όγκοι, που πολύ συχνά υφίστανται κακοήθη εξαλλαγή και γίνονται καρκίνος. Σε επιδημιολογική ανάλυση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφηκαν 304.687 νέα περιστατικά το 2002, με θνητότητα 40% περίπου, ανάλογα με το στάδιο της νόσου που έγινε η διάγνωση. Η συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου κυμαίνεται στις χώρες της Κοινότητας από 17 έως 60 νέα περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού το χρόνο. Εκτός από την κληρονομικότητα, ο πολύ σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει είναι η κακή διατροφή. Μεγάλης κλίμακας μελέτες διαιτητικών συνηθειών σε πληθυσμούς με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν δείξει ότι τροφές όπως το ζωϊκό λίπος και το κόκκινο κρέας, όταν καταναλώνονται σε αυξημένες ποσότητες παρουσιάζουν θετική συσχέτιση με την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αντίθετα, πληθυσμοί που καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες φυτικών ινών, όπως λαχανικά και φρούτα (πλούσια σε βιταμίνη C), παρουσιάζουν μειωμένη συχνότητα αναπτύξεως καρκίνου του παχέος εντέρου.
Για να μειωθούν οι καρκίνοι σημαντικά, μπορούμε να κάνουμε κάποια πολύ απλά πράγματα: Να περπατάμε και να κινούμαστε κάθε μέρα και να στραφούμε στην μεσογειακή διατροφή: α) Δίαιτα πλούσια σε λαχανικά, φρούτα. β) Αντικατάσταση του λίπους στις τροφές με ελαιόλαδο. γ) Αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με ψάρι ή πουλερικά. Όσοι είναι χορτοφάγοι ζουν καλύτερα και περισσότερο από τους κρεατοφάγους. Δεν είναι ανάγκη βέβαια να εξαναγκαστούμε σε αυστηρή χορτοφαγία αλλά σε φυσιολογική, όπου μπορούμε να πάρουμε τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τις θερμίδες που χρειαζόμαστε για να ζούμε υγιεινά και με ζωντάνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *