Κορίτσι που έζησε πριν από τουλάχιστον 30.000 χρόνια.

Ερευνητές ανακοίνωσαν πως εντόπισαν το πρώτο υβρίδιο ανθρώπου και Νεάντερταλ. Η σχετική έκθεση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One.
Η έκθεση βασίζεται πάνω σε ένα σκελετό, που χρονολογείται πριν από 30.000 – 40.000 χρόνια και εντοπίστηκε στο αρχαίο καταφύγιο Riparo Mezzana, στην περιοχή Monti Lessini στην Ιταλία. Σε αυτή την περιοχή εκτιμάται πως σύγχρονοι άνθρωποι και Νεάντερταλ ζούσαν σε κοντινά σημεία, αλλά διατηρώντας τη διαφορετικότητα των πολιτισμών τους. Κατά τη διάρκεια ανασκαφής εντοπίστηκε γνάθος, που σύμφωνα με τους επιστήμονες ανήκει σε ένα υβρίδιο μεταξύ των δύο ειδών. Ο απολιθωμένος σκελετός ανήκει μάλλον σε κορίτσι.
Αν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί και με περαιτέρω αναλύσεις τότε θα δοθεί απάντηση στο ερώτημα αν υπήρξαν κάποια στιγμή περιπτώσεις διασταύρωσης σε κάποια φάση της ιστορίας.  Σε δραβιδικούς πληθυσμούς της Ασίας βρίσκονται σήμερα γονίδια Νεάντερταλ πολύ εκτεταμένα. Στην Ευρώπη πιο σπάνια, αλλά βρίσκονται. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι κάποιοι άνθρωποι που έζησαν τα αρχαία χρόνια σε Ευρώπη και Ασία είχαν DNA Νεάντερταλ σε ποσοστό 1 με 4%. Η νέα έρευνα επικεντρώνεται στη γνάθο του απολιθωμένου υβριδίου.

“Από τη μορφολογία της κάτω γνάθου συμπεραίνουμε ότι το πρόσωπο του ατόμου θα έμοιαζε κατά το ήμισυ στους κλασικούς Νεάντερταλ, που το πιγούνι τους ήταν σχεδόν ανύπαρκτο, και κατά το ήμισυ στους σύγχρονους ανθρώπους που η κάτω γνάθος εξέχει προς τα έξω και το πιγούνι είναι έντονο”, δήλωσε η ανθρωπολόγος Silvana Condemi, που συμμετείχε στη μελέτη.
Στο πλαίσιο της έρευνας, η Condemi και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο Ai-Marseille ανέλυσαν γενετικό υλικό του απολιθωμένου σκελετού και χρησιμοποίησαν την τεχνολογία τρισδιάστατης απεικόνισης για να σχηματίσουν την όψη του ατόμου όταν ήταν ζωντανό. Στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματά τους με τα χαρακτηριστικά των Homo Sapiens.
Από την ανάλυση προέκυψε ότι το αρχαίο ανθρωποειδές είχε μιτοχονδριακό DNA Νεάντερταλ. Δεδομένου ότι το DNA μεταδίδεται από τη μητέρα στο παιδί, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο απολιθωμένος σκελετός ανήκει σε θηλυκό Νεάντερταλ που διασταυρώθηκε με αρσενικό Homo Sapiens.
Όταν οι σύγχρονοι άνθρωποι έφτασαν στην περιοχή, οι Νεάντερταλ είχαν ήδη καθιερώσει την κουλτούρα τους, που διήρκεσε περίπου 200.000 χρόνια.
Η είδηση προέρχεται από τις ιστοσελίδες Newsbeast.gr και Tvxs.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *