Έχεις €45.000; Αν ναι, τότε μπορείς να αγοράσεις ένα ισπανικό… χωριό!

Η πανέμορφη Γαλικία, πατρίδα του Αστερίξ, αποτελεί από το 1978 αυτόνομη περιοχή της Ισπανίας με πρωτεύουσα το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Σήμερα ξεπουλιέται στους ξένους…
Τα χωριά αδειάζουν και ο κόσμος αναζητά θέσεις εργασίας στην πόλη. Δεν είναι η τύχη της ελληνικής επαρχίας τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η αντίστοιχη κατάσταση στην Ισπανία. Εκεί όπου όταν οι κάτοικοι φεύγουν, οι αγοραστές έρχονται. Γιατί τα εγκαταλελειμμένα χωριά της χώρας – περίπου 3.000 τον αριθμό – είναι προς πώληση. Και μπορεί κανείς να αγοράσει ένα ακόμη και με 45.000 ευρώ.
Η επαρχία της Γαλικίας είναι γεμάτη από άδεια σπίτια και χωριά φαντάσματα. Τον τελευταίο καιρό λοιπόν εταιρείες εντόπισαν εκεί μία δυνάμει πηγή κέρδους και προσελκύουν αγοραστές, στην πλειονότητά τους από το εξωτερικό. Ο Νιλ Κρίστι για παράδειγμα είναι ένας από εκείνους που δεν έχασαν στιγμή όταν άκουσαν την προσφορά. Μόλις με 45.000 ευρώ απέκτησε το δικό του χωριό που αποτελείται από έξι σπίτια και εκτείνεται σε 20 στρέμματα.
«Στη Βρετανία με το ίδιο ποσό θα έπαιρνα πιθανότατα ένα διαμέρισμα ή ένα μικρό σπίτι. Είναι τεράστια η διαφορά», δηλώνει με ενθουσιασμό στο BBC ο 61χρονος πρώην ηχολήπτης. Τώρα κάνει τις απαραίτητες επισκευές στο ένα από τα σπίτια, προκειμένου να μετακομίσει εκεί με τη σύζυγό του και τις δύο κόρες τους. «Μερικά από αυτά δεν κατοικούνται τα τελευταία 30 χρόνια, οπότε απαιτούν αρκετή δουλειά. Αλλά κοστίζει μόλις 45.000, ευρώ όχι λίρες!», προσθέτει ο Κρίστι.
Βέβαια, δεν είναι πάντα εύκολη η υπόθεση της αγοράς ενός χωριού. Μπορεί κάποιο από αυτά να είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένο, αλλά οι 2-3 οικογένειες που έχουν μείνει πίσω να μην βλέπουν με καλό μάτι την άφιξη των νέων ιδιοκτητών. Με λίγη προσπάθεια όμως – ή περισσότερα χρήματα – πείθονται και αυτοί, όπως εξηγεί ο Πέπε Ρόντιλ, ιδρυτής μίας εκ των πρώτων εταιρειών που στράφηκε σε αυτή την αγορά.
Εδώ και έναν χρόνο μάλιστα υπάρχουν και προγράμματα εθελοντικής εργασίας για φοιτητές από όλη την Ευρώπη, με στόχο την ανοικοδόμηση τέτοιων χωριών.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-22409449

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *