“Βόρειος Πόλος, 13 Σεπτεμβρίου 2013:

Όταν φθάσαμε στο Eclypse Sound, νότια της νήσου Μπάιλοτ, αναζητούσαμε να βρούμε ένα απάνεμο μέρος να προστατευθούμε από τα χτυπήματα του σκληρού ανέμου. Βρήκαμε αγκυροβόλιο στο νησί Ρέιτζντ. Έρημο αν όχι αφιλόξενο τοπίο, είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε, αλλά τουλάχιστον εδώ δεν είμαστε εκτεθειμένοι… Ούτε ψυχή για πολλά χιλιόμετρα! Ένας βράχος με ένα παγόβουνο – φύλακα στην νότια άκρη της ακτής.

Αφού η άγκυρα ασφαλίστηκε, η ανάλυση της κατάστασης μετά βίας μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε την προσπάθεια προς τα δυτικά: Εν τω μεταξύ 5 σκάφη παγιδεύτηκαν σε έναν μικρό όρμο, όπου πήγαν να περάσουν από ένα στενό άνοιγμα που είχε κλείσει από πάγο. Η άφιξη στο Cambridge Bay, που ήταν και ο φιλόδοξος στόχος μας, ήταν και το ξεπέρασμα του δύσκολου μέρους του Βορειοδυτικού Περάσματος και υπάρχουν δύο πιθανές προσεγγίσεις μετά το Sound Lancaster. Ή συνεχίζουμε δυτικά προς την είσοδο των Στενών Barrow με μεγάλο ρίσκο, ή κατευθυνόμαστε προς τον κολπίσκο Prince Regent στο στενό πέρασμα μεταξύ του νησιού Somerset και και τη χερσόνησο Boothia ed. Η πρώτη λύση είναι αδιανόητη γιατί κομμάτια πάγου απέναντι από την είσοδο των στενών Barrow είναι απειλητικά και καταγράφονται ασυνήθιστα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες που δεν εγγυώνται το λιώσιμο των πάγων ώστε να μπορέσει να περάσει ένα σκάφος σαν το δικό μας. Φαίνεται ότι μπορούμε να κατευθυνθούμε μέχρι την είσοδο του Bellot Strait, αλλά όχι χωρίς κίνδυνο, και κυρίως χωρίς καμία απολύτως εγγύηση. Αντιμετωπίζουμε πολύ δυνατούς ανέμους που δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια και ιδίως κάθε μεταβολή της διεύθυνσης του ανέμου έχει ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση πάγων με μεγάλη ταχύτητα και έτσι ένας κόλπος ή ένας όρμος μπορεί να καλυφθεί πλήρως μέσα σε λίγες ώρες, και ο κίνδυνος για μας είναι μια οριστική παγίδα.
Συνεχίζουμε να μαθαίνουμε νέα από τα άλλα σκάφη που είναι κολλημένα στο Στενό Bellot και όλες τους οι προσπάθειες να περάσουν, έχουν καταλήξει άκαρπες μέχρι τώρα. Περιττό να αναφέρουμε ότι το πέρασμα είναι τόσο στενό που μπορούν να ελπίζουν να το διασχίσουν μόνο σε συγκεκριμένες ώρες ακολουθώντας τα ρεύματα στον ρυθμό της παλίρροιας.
Κατόπιν προσεκτικής εξέτασης, η κοινή λογική μας είπε να περιμένουμε να βρούμε κατάλληλο καιρό και να διασχίσουμε πίσω την Θάλασσα Baffin, που και αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και να συνεχίσουμε την εξερεύνηση βαθύτερα στις ακτές Disko στην Γροιλανδία και τα περίχωρά τους. Έτσι με μία μικρή απογοήτευση, λόγω και των ανέμων που μας σπρώχνουν προς τις ακτές, αναγκαζόμαστε να συνεχίσουμε ανατολικά το επόμενο πρωινό.
Μα τί εμπειρία η επίσκεψη σ’ αυτή την απομονωμένη γωνιά! Ανακαλύψαμε τον Βορρά! Ποτέ μια Class 40 δεν έχει φθάσει τόσο βόρεια. Περάσαμε μπροστά από τον κολπίσκο Λίμνη, ένα μικρό σταθμό, πιθανό σημείο για ανεφοδιασμό προς το Βορειοδυτικό Πέρασμα. Είναι πολύ κακό και δεν υπάρχει σημείο πρόσδεσης αν ο καιρός δεν είναι καλός. Γι’ αυτό και προχωρήσαμε με ταχύτητα 35 κόμβων ανέμου στην επόμενη περιοχή. Το τοπίο είναι μαγευτικό, με μεγάλα βουνά παντού γύρω μας. Είναι διαφορετικά από την προηγούμενη ημέρα. Επειδή έβρεχε δυνατά όλη την νύχτα, όλα είναι καλυμμένα με χιόνι μέχρι το επίπεδο της θάλασσας
Δεν λέμε αντίο οριστικά, αλλά αντίο για φέτος στο ΒορειοΔυτικό Πέρασμα… Θα επιστρέψουμε σίγουρα.”
Οι φίλοι μας Halvard Mabire και Miranda Merron, ξεκίνησαν από την Γαλλία ένα συναρπαστικό ταξίδι περιπέτειας στον Βόρειο πόλο με ιστιοφόρο σκάφος “Class40” γνήσιο “ocean-racer”. Είναι ένας αγώνας μαζί με αρκετά ακόμη σκάφη παράτολμων εξερευνητών των ωκεανών, που ξεκίνησε ένα ηλιόλουστο απόγευμα του Αυγούστου από την Ευρώπη, αφού έκαναν μεγάλη προετοιμασία και εξασφάλισαν πολλούς σπόνσορες για αυτή την επικίνδυνη αποστολή.
Αυτές τις ημέρες το “Campagne de France” βρίσκεται κοντά στην Γροιλανδία, σε γεωγραφικό πλάτος 72 μοίρες βόρεια. Τα πάντα γύρω τους είναι παγωμένα και αντιμετωπίζουν ανέμους που φθάνουν τους 40 κόμβους. Το τοπίο αυτού του αφιλόξενου βορρά καθηλώνει πέρα από κάθε φαντασία. Σύντομα επιστρέφουν στην Νορμανδία. Απ’ ότι μας έχουν πει, ένα από τα επόμενα πλάνα τους είναι η Ελλάδα και το Αιγαίο πέλαγος. Γνήσιοι εξερευνητές και λάτρεις της περιπέτειας! Φωτογραφίες και ημερολόγιο δημοσιεύουν στο site τους. Καλή δύναμη! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *