Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο, κάποιοι από τους πρώτους ανθρώπους που κατοίκησαν την Αμερικανική ήπειρο, προέρχονταν από την Ευρώπη. Το “Across Atlantic Ice” είναι το αποτέλεσμα έρευνας πάνω από μια δεκαετία, των κορυφαίων αρχαιολόγων: καθηγητή Bruce Bradley του Πανεπιστημίου του Exeter (Βρετανία) και Δρ Dennis Stanford του Smithsonian Institution (ΗΠΑ). Μέσα από τις σελίδες του, εδραιώνουν πλέον την θεωρία σύμφωνα με την οποία, άνθρωποι από την νότια Ισπανία, ταξίδεψαν με πλοία στην Αμερική, ακολουθώντας την ακτογραμμή των πάγων που ένωναν την Ευρώπη με την Αμερική κατά την εποχή των παγετώνων, 14.000 με 25.000 χρόνια πριν.
Ο καθηγητής Bruce Bradley
με το βιβλίο του “Across Atlantic Ice”
Για περισσότερα από 400 χρόνια, προβάλλονταν ο ισχυρισμός ότι οι άνθρωποι εισήλθαν για πρώτη φορά στην Αμερική από την Ασία, μέσω μίας γέφυρας γης που κάλυπτε τη Βερίγγειο θάλασσα. Αυτή η θεωρία άρχισε να αμφισβητείται όταν στην Αμερική ανακαλύπτονταν ένας ολόκληρος πολιτισμός λίθινης περιόδου που ήταν ίδιος με ανάλογο Ευρωπαϊκό. Ογδόντα χρόνια πριν, άρχισαν να ανακαλύπτονται λίθινα εργαλεία στο Νέο Μεξικό, τα οποία ήταν απομεινάρια  αυτών των πολύ παλαιότερων κατοίκων που ονόμασαν Clovis. Αυτά τα λίθινα εργαλεία των ανθρώπων Clovis χρονολογούνται ότι είναι περίπου 12.000 ετών. Παρόμοια εργαλεία δεν έχουν βρεθεί στην Αλάσκα ή στην Βορειο-ανατολική Ασία, αλλά τα περισσότερα ευρήματα συγκεντρώνονται στις Νότιο-ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμη εκπληκτικότερες ανακαλύψεις στις ανατολικές ακτές της Βόρειας Αμερικής, φανερώνουν ότι οι πρόγονοι των Clovis άρχισαν να φθάνουν στην περιοχή τουλάχιστον πριν 18.450 χρόνια και ίσως ήδη ακόμη και πριν 23.000 χρόνια! Λίθινα εργαλεία, έχουν βρεθεί και στην Αλάσκα, αλλά διαφέρουν σημαντικά από τα εργαλεία των Clovis. Το συμπέρασμα είναι ότι στον Νέο Κόσμο εισήλθαν άνθρωποι από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις και σε διάφορες εποχές.

Στο νέο τους βιβλίο, οι συγγραφείς εντοπίζουν την προέλευση του πολιτισμού Clovis στον Σολούτριο πολιτισμό, ο οποίος κατελάμβανε τη βόρεια Ισπανία και τη Γαλλία πάνω από 20.000 χρόνια πριν. Πιστεύουν ότι αυτοί οι άνθρωποι πήγαν για να εποικίσουν την ανατολική ακτή της Αμερικής και τελικά εξαπλώθηκαν, τουλάχιστον μέχρι τη Βενεζουέλα και τη Νότια Αμερική. Οι άνθρωποι αυτοί από την Ευρώπη δεν ήταν βέβαια οι μόνοι έποικοι της Αμερικής. Μπορεί να μην ήταν και ούτε καν οι πρώτοι! Η σχέση μεταξύ των Clovis και των νεώτερων ιθαγενών της Αμερικής, που κατέβηκαν από την Αλάσκα και εποίκισαν τις δυτικές ακτές, δεν είναι ακόμη σαφείς. Εν εξελίξει έρευνα των συγγραφέων, δείχνει ότι η πρώιμη ιστορία της ηπείρου είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα. Μερικά από τα αρχαιολογικά δεδομένα που αναλύονται στο βιβλίο ανακτήθηκαν από τα βάθη του ωκεανού. Όταν οι πρώτοι άνθρωποι έφτασαν στην Αμερική, η στάθμη της θάλασσας ήταν περίπου 130 μέτρα χαμηλότερα απ’ ό,τι σήμερα. Οι γραμμή της ακτής πριν από 20.000 χρόνια, που βρίσκονται πολλά από τα στοιχεία που άφησαν αυτοί οι πρώτοι άνθρωποι, είναι τώρα κάτω από τον ωκεανό. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση της Ευρώπης.
Ο καθηγητής Bradley
επιδεικνύει εργαλεία των Clovis.
Ο καθηγητής Bruce Bradley, δήλωσε: “Έχουμε τώρα πραγματικά αδιάσειστα στοιχεία ότι οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν από την Ευρώπη προς το Νέο Κόσμο περίπου πριν 20.000 χρόνια. Αυτά τα ευρήματά αποτελούν για εμάς μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που σκεφτόμαστε για την πρώιμη ιστορία της Αμερικής. Είμαστε μπροστά σε μία πρόκληση… Έχουμε μια πολύ βαθιά ριζωμένη πεποίθηση, πώς ο Νέος Κόσμος ήταν πυκνοκατοικημένος. Η ιστορία είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα και πιο περίπλοκη απ’ ό,τι φανταζόμασταν.”
Το βιβλίο “Across Atlantic Ice” εξεδόθη από το University California Press, Berkeley.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *