Μια ομάδα ερευνητών στην Ελβετία έχουν αναπτύξει έναν τρόπο να μετεωρίζουν και να μεταφέρουν μικρά αντικείμενα απλά και μόνο με τον ήχο! Χρησιμοποιώντας υπερηχητικά κύματα, (που είναι ήχοι των οποίων οι συχνότητες είναι πολύ υψηλές για να ακούσουμε οι άνθρωποι) οι επιστήμονες στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη έχουν κάνει σταγονίδια νερού, στιγμιαίο καφέ κρύσταλλα, νιφάδες φελιζόλ, και μια οδοντογλυφίδα, μεταξύ άλλων αντικειμένων, να αιωρούνται στον αέρα, να κινούνται κατά μήκος μίας ευθείας, και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες καταφέρνουν να χρησιμοποιούν τον ήχο για να αιωρούν ταυτόχρονα πολλά αντικείμενα το ένα δίπλα στο άλλο και να τα μετακινούν.
Όπως όλοι γνωρίζουμε από την εφηβεία μας ακόμη, τα ηχητικά κύματα ασκούν πίεση και το διαπιστώναμε πάντα δίπλα σε ένα δυνατό woofer ηχείου. Όταν τα εν λόγω κύματα αναπαράγονται ανάμεσα σε συγκεκριμένης απόστασης, ευθυγραμμισμένες επιφάνειες, μπορούν να δημιουργήσουν αυτό που είναι γνωστό ως ένα στάσιμο κύμα, στο οποίο η συνολική πίεση από το αρχικό κύμα και της αντανάκλασής του, αλληλοεξουδετερώνεται. Τα αντικείμενα που τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία κατά μήκος του κύματος, που είναι γνωστά ως κομβικά σημεία, τείνουν να μένουν στη θέση τους.
Στο παρελθόν, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να αιωρούν με ηχητικά κύματα, κομμάτια φελιζόλ και ακόμη και μικρά έντομα και ψάρια. Αλλά μέχρι τώρα, κανείς δεν έχει βρει τον τρόπο να κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από το να τα κρατά ακίνητα, ακόμα κι αν η μετακίνηση τους ήταν από καιρό γνωστό ότι είναι θεωρητικά δυνατή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *