Υπάρχουν πολλοί αρχαίοι μύθοι με σύμβολο τον λύκο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Σκανδιναβικός μύθος της γέννησης, του θανάτου και της ανάστασης: ο μύθος του Χάτι (Hati) και Σκόλ (Skoll).
Ο Χάτι και ο Σκολ θεωρούνται οι δύο ουράνιοι λύκοι επειδή και οι δύο τρέχουν σε όλη τους την ζωή, πίσω από τον Sigel (ήλιο) και την Mani (Σελήνη). O σκοπός τους είναι να καταβροχθίσουν τα δύο ουράνια σώματα. Ο μύθος λοιπόν έλεγε ότι μια μέρα ο Σκολ θα καταπιεί τον Ήλιο και ταυτόχρονα ο αδελφός του, Χάτι, την Σελήνη και τότε θα έρθει το σκοτάδι, η Ragnarok, το Λυκόφως των Θεών, όπου ο κόσμος θα βυθιστεί σε ένα χειμώνα που δεν θα έχει γνωρίσει ποτέ ξανά. Αυτή είναι η Fimbulvetr. Θα υπάρξουν τρεις τέτοιοι ατελείωτοι χειμώνες, με αφάνταστο ψύχος, που θα παγώσει τις καρδιές των ανθρώπων και των Θεών των ίδιων και αυτό θα είναι η αρχή του τέλους. Ο Χάτι και ο Σκολ θα έχουν δημιουργήσει μαζί μια έκλειψη που θα φέρει το απόλυτο σκοτάδι, η γη θα τρέμει και τότε θα ελευθερωθεί ένας λύκος από τα δεσμά του Γκλάϊπνιρ (Gleipnir), ακόμη πιο τρομερός, κι αυτός ονομάζεται Φένριρ (Fenrir). Ο Φένρισουλφρ (Fenrisulfr), o γίγαντας λύκος της Σκανδιναβικής μυθολογίας είναι πατέρας του Χάτι και του Σκολ και γιος του Λόκι.
Τότε ο Χέιμνταλ θα ηχήσει το βούκινό του, καλώντας τους Θεούς για την τελική μάχη. Ο μέγιστος όλων Όντιν, θα καλέσει τον Φένριρ σε μονομαχία, αν και γνωρίζοντας το τέλος του. Ο Φένριρ θα νικήσει τον Όντιν και θα τον καταπιεί. Ο Βίνταρ, γυιος του Όντιν, θα ορκιστεί εκδίκηση. Θα έλθουν οι χρόνοι που ο Βίνταρ θα αρπάξει τον Φένριρ και με γυμνά χέρια θα τον κομματιάσει. Τότε πια θα ξυπνήσει ο αρχαίος γίγαντας Σούρτρ και θα βρέξει φωτιά επάνω στη γη, καίγοντας τα πάντα. Στο τέλος η γη θα βυθιστεί στη θάλασσα. Θα σβήσουν οι πυρκαγιές, αλλά όλο το φως θα έχει χαθεί από τους εννέα κόσμους. Ο χρόνος των Θεών και των ανθρώπων θα έχει παρέλθει για πάντα.
Ωστόσο, η μυθολογία εκείνων των ανθρώπων του βορρά, καθησύχαζε τα μικρά παιδιά τους, ότι αυτό δεν θα είναι πραγματικά το τέλος και για το ότι ο κόσμος θα ξαναγεννηθεί και μια νέα εποχή θα ξημερώσει. Δύο άνθρωποι θα έχουν επιβιώσει από τους μεγάλους χειμώνες και τον κατακλυσμό, η Lif και ο Lifthrasir, και οι απόγονοί τους θα κυριεύσουν ξανά την Γη. Θα είναι μια εποχή μεγάλης γενναιοδωρίας, όπου άνθρωποι και Θεοί θα ζήσουν μαζί αρμονικά.

Και μία ωραία ιστοσελίδα για την μυθολογία των βορείων: norse-mythology.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *