Στα μονοπάτια των θεών και των ηρώων θα χαρακτήριζα την περιοχή όπου βρίσκεται η πασίγνωστη λίμνη της Στυμφαλίας. Ένα γαλήνιο μέρος στην Κορινθία, γεμάτο θρύλους και μυστήρια, ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη ή Ζήρεια και Ολίγυρτο. Η ιστορία της ξεκινάει από τα πανάρχαια χρόνια με την εμφάνιση των Πελασγών. Βέβαια οι ιστορικοί αναφέρουν ότι γύρω στο 1900 πχ, εμφανίστηκαν Αρκάδες από την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας όπου συνδέθηκαν μυθολογικά με τους Πελασγούς. Η λίμνη της Στυμφαλίας, έχει λάβει την ονομασία της από τον πρώτο οικιστή τον Στύμφαλο. Ο Στύμφαλος είχε έναν αδερφό τον Αίπυτο όπου πέθανε από δάγκωμα φιδιού και ο τάφος λέγεται σύμφωνα με τον θρύλο, ότι βρίσκεται στη περιοχή του Γεροντίου Όρους, όπου αναζητείται από τους αρχαιολόγους.
Ο θεός Ερμής, σύμφωνα με την μυθολογία μας, αναφέρεται ότι γεννήθηκε στο όρος Κυλλήνη, από την νύμφη Μαία και το Δία, σε ένα σπήλαιο γνωστό έως και σήμερα «η σπηλιά του Ερμή».
Οι εμφανίσεις νυμφών, που αργότερα μετονομάστηκαν από τους κατοίκους της περιοχής ως νεράιδες, ήταν νεαρές γυναίκες ιδεατής μορφής, τριγυρνώντας μες στην φύση, συνοδεύοντας τη θεά Άρτεμη στο κυνήγι. Ακόμη υμνούσαν τον τραγόμορφο θεό Παν, ο οποίος λατρευόταν μάλιστα στην περιοχή της Στυμφαλίας, σκορπούσε τον πανικό στα κοπάδια των βοσκών. Τέλος, ο μυθικός μας ήρωας Ηρακλής, ο οποίος σκότωσε της Στυμφαλίδες Όρνιθες, με την βοήθεια χάλκινων κροτάλων που του είχε δώσει η θεά Αθηνά, χτυπώντας τα γιγαντόσωμα πουλιά με δηλητηριώδη βέλη, βάζοντας ένα τέλος στο τρόμο των ντόπιων και στις καταστροφές των καλλιεργειών τους.
Ένας τόπος ιερός λοιπόν, όπου σήμερα φιλοξενεί εκδρομείς, λάτρεις του κυνηγιού, μέχρι και παρατηρητές πουλιών οι οποίοι αναζητούν μερικές στιγμές ηρεμίας, μακριά από τα αστικά κέντρα και τη μιζέρια της εποχής, ερχόμενοι σε επαφή με την φύση, καθώς και την μεταφυσική του τόπου που συνδέεται με τις ρίζες των προγόνων μας.
Β.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *