O καθεδρικός ναός της Aix la Chapelle (Aachen).

Ο Κάρολος Μέγας ή Καρλομάγνος (747 – 814) ηγήθηκε της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας στη Δυτική Ευρώπη μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το εκτεταμένο Φραγκικό κράτος που ίδρυσε ονομάζεται Αυτοκρατορία των Καρολιδών (ή Καρολίγγεια Αυτοκρατορία). Στέφθηκε αυτοκράτορας στη Ρώμη, αλλά έκανε κέντρο της αυτοκρατορίας του το Aachen (Γερμανία). Ο Καρλομάγνος είδε με μεγάλο ενδιαφέρον τη ρωμαϊκή τέχνη και τις ρωμαϊκές ιδέες και πολλοί από τους μεγαλύτερους μελετητές και καλλιτέχνες της εποχής συγκεντρώθηκαν στο παλάτι του στο Άαχεν.

Στο βίντεο παρακολουθούμε ξενάγηση στο παρεκκλήσι του παλατιού του Καρλομάγνου που αποτελεί τμήμα του καθρεδρικού ναού της Aix-la-Chapelle (Αachen). Γίνεται αναφορά στην συμβολική σημασία του αριθμού 8 στον οποίο ο Καρλομάγνος έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα και εξηγείται πώς αποτυπώθηκε αυτός ο συμβολισμός στα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κτιρίου.

  • Ο τάφος του Καρλομάγνου με ανάγλυφη διακόσμηση (μορφές του  Καρλομάγνου και του πάπα Λέοντα Γ΄ που τον έστεψε  Imperator Romanorum).
  • Ο μεγάλος οκταγωνικός θόλος , ύψους 32 μ., πάνω από τον τάφο.Ο Καρλομάγνος θεωρούσε το 8 ως σύμβολο της δύναμης των Φράγκων και της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας .Το οκτάγωνο θα μπορούσε να δημιουργηθεί από 2 τετράγωνα που διασταυρώνονται μέσα σ’ένα κύκλο. Ο κύκλος συμβολίζει την αιωνιότητα του Θεού και το τετράγωνο τους λαϊκούς, Οι 4 γωνιές συμβολίζουν τις οδούς που οδηγούν στον ουρανό και τα 4 χαρακτηριστικά του ανθρώπου.
  • Ο θρόνος του βασιλιά κατασκευάστηκε τον 10ο αιώνα.
  • Το άγαλμα του Καρλομάγνου στον εξωτερικό χώρο  με τα σύμβολα της εξουσίας του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *