Αφορμή για να γράψω το συγκεκριμένο άρθρο, ήταν ένα θέμα που συζητούσαν πρόσφατα τα ΜΜΕ. Είχε βουίξει η τιβί για τις ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου… Τι η Μέρκελ, τι η Κυρία Ομπάμα, από την άλλη η Λα γκαρντ, η Όπρα… Κανείς δεν εξηγεί όμως το γιατί; Τώρα θα μου πεις, κυβερνούν ολόκληρες χώρες, παίρνουν ισχυρές αποφάσεις για τη ζωή όλων, είναι αστέρες της αμερικάνικης τηλεόρασης και δεν τους αξίζουν τους τίτλους αυτούς;…
Ε, λοιπόν, η άποψή μου είναι πως όχι. Δεν αξίζουν, τουλάχιστον τον τίτλο της ισχυρότερης γυναίκας. Για μένα η ισχυρότερη είναι η μάνα μου, και για λόγους που η Μέρκελ, Λα γκαρντ, οι αστέρες του Hollywood και τα λοιπά, δεν έχουν σκεφτεί ποτέ στη ζωή τους. Θες να σου πω γιατί η μάνα μου, η μάνα σου, η Ελληνίδα μάνα είναι ισχυρή; Λοιπόν, γιατί ξυπνάει μια ώρα πριν από όλους στο σπίτι, γύρω εκεί κατά τις 6. Τρέχει να τελειώσει τις δουλειές του σπιτιού πριν ξυπνήσει κανείς. Έχει να ξυπνήσει τον πατέρα, για την δουλειά, τα παιδιά για το σχολείο, να ετοιμαστεί αυτή για τη δουλειά της, είτε είναι σε γραφείο, είτε σε χωράφι είτε το νοικοκυριό.

Σκέψου να δίναμε στη Μέρκελ ένα «τσαπί», ή να την στέλναμε στο χωράφι να βγάλει το ψωμί της. Θα τα κατάφερνε λες; Να της απαιτούσαμε να μαγειρέψει για όλη την οικογένεια, και να φροντίσει τους παππούδες. Να διαβάσει τα παιδιά της, όπως οι μάνες μας, να τα ταΐσει, να πάει στην αγορά. Τι λες; Θα τα κατάφερνε; Αν όλες αυτές οι Κυρίες δοκίμαζαν να κάνουν όσα κάνουν οι μάνες μας, θα πρόσφεραν δικαίως τους τίτλους τους σε αυτές.
Η αδικία και το συμφέρον πλέον είναι φανερό σε όλους μας σήμερα, είτε στην πολιτική, είτε οπουδήποτε, περίπτωση που εμείς, οι λίγοι και οι μικροί δεν μπορούμε (δυστυχώς) να αλλάξουμε. Μπορούμε, όμως, με μάτια ορθάνοιχτα, να συνειδητοποιήσουμε τι αξίζει σήμερα και τι είναι αληθινό, εκτιμώντας το για την ύπαρξή του, προσφέροντάς του ένα λουλούδι, ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, είτε αυτό είναι η οικογένεια γενικότερα, ή η μάνα ειδικότερα. Ας δείξουμε την αγάπη και την εκτίμησή μας σε ότι μας απέμεινε. Και ας ευχαριστήσουμε την οικογένεια ..και την Ελληνίδα μάνα, που μας κρατά όλους συγκροτημένους μέσα σε αυτή!

( Σε όλες τις Ελληνίδες μάνες!)

Κατερίνα Τρομπούκη (Λόγιος Ερμής)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *