Οι Σάμι, αλλιώς γνωστοί και ως Λάπωνες, είναι ο παραδοσιακός λαός νομάδων της Σκανδιναβίας ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Αυτός ο λαός είναι ένας ιθαγενής πληθυσμός φινοουγγρικής καταγωγής που κατοικεί στην περιοχή της Αρκτικής Λαπωνίας, η οποία σήμερα περιλαμβάνει τμήματα της πολύ βόρειας Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Χερσονήσου Κόλα της Ρωσίας.  Οι Σάμι είναι οι μόνοι αυτόχθονες της Σκανδιναβίας, οι οποίοι αναγνωρίζονται και προστατεύονται στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων των αυτοχθόνων πληθυσμών. Είναι από τους βορειότερους αυτόχθονες λαούς της Ευρώπης.  Οι παραδοσιακές τους γλώσσες Σάμι έχουν ταξινομηθεί ως κλάδος της Ουραλικής οικογένειας γλωσσών.
Το σημαντικότερο μέσο βιοπορισμού τους είναι η ημι-νομαδική εκτροφή ταράνδων. Επί του παρόντος, περίπου το 10% των Σάμι είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τους ταράνδους βοσκής, παρέχοντάς τους κρέας, γούνα, και μεταφορά. Περίπου 2.800 άνθρωποι Σάμι συμμετέχουν σήμερα ενεργά στη βοσκή σε βάση πλήρους απασχόλησης. Για παραδοσιακούς, περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς λόγους, η εκτροφή ταράνδων είναι νομικά κατοχυρωμένη ειδικά για τους Σάμι σε συγκεκριμμένες περιοχές των σκανδιναβικών χωρών.
Οι Σάμι σήμερα συγκαταλέγονται μεταξύ των λαών του Αρκτικού Κύκλου και είναι μέλος του Συμβουλίου Αυτοχθόνων Λαών της Αρκτικής. Περισσότερες πληροφορίες στην Wikipedia.
Οι σπάνιες φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τα τέλη του 1800 μέχρι αρχές 1900 και αποθανάτισαν τον αρχαίο παραδοσιακό τρόπο ζωής τους.
Σάμι της Νορβηγίας, 1928.
Αντρας Σάμι με το παιδί του από την επαρχία Φίνμαρκ,
περίπου στο 1900.

Σάμι μαζί με τα σκυλιά τους απαραίτητα μέλη της κοινότητας, περίπου στα 1900.
Οικογένεια Σάμι στη Νορβηγία, γύρω στο 1900. Οι σκηνές αυτές λέγονται Lavuu.
Οικογένεια Σάμι κάπου μεταξύ Σουηδίας και Νορβηγίας, τέλη 1800. Οι μπότες είναι χαρακτηριστικές.
Παιδιά Σάμια από τη Σουηδία μαζί με τα κουτάβια.
Σάμι της Νορβηγικής επαχίας Φίνμαρκ, αρχές 1900.
Νομάδες Σάμι από τη βόρεια Σουηδία, περίπου το 1880
Η μητέρα με το παιδί της από την Φιννλανδία.
Νομάδες Σάμι από την Φιννλανδία το 1920
Νομάδες Σάμι από την Σουηδία, τέλη 1800.
Κορίτσι Σάμι από την Φίνμαρκ της Νορβηγίας, 1920-30.
Σάμι μητέρα με τα παιδιά της από την Jämtland της Σουηδίας, αρχές του 1900.
Χαρακτηριστική γυναίκα Σάμι από την Σουηδία, 1870 – 1898.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *