Κρανία 31.000 ετών, ανθρώπων του Γκραβετιανού πολιτισμού, από την σημερινή Τσεχία (Dolni Věstonice)
Ερευνητές ανέλυσαν το γονιδίωμα 51 ανθρώπων που έζησαν από 45.000 έως και 7.000 χρόνια πριν.
Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τα φυλετικά χαρακτηριστικά αυτών των προϊστορικών ανθρώπων της Ευρώπης, όπως το δέρμα και το χρώμα ματιών, αλλά και πως διαφορετικοί πληθυσμοί ήρθαν σε επαφή μεταξύ τους. Μας δείχνει επίσης, ότι τα χαρακτηριστικά με καταγωγή Νεάντερταλ στους Ευρωπαίους, χάνονται με την πάροδο του χρόνου, ίσως λόγω της φυσικής επιλογής.
Η μελέτη στο περιοδικό Nature ρίχνει φως σε πάνω από περίπου 40.000 χρόνια προϊστορίας, που δείχνουν ότι οι καταστάσεις μετανάστευσης ήταν εξίσου περίπλοκες όπως εκείνες σε πιο πρόσφατες εποχές. Κάποιες από τις πρώτες αφίξεις στην ήπειρο συνέβαλαν κάπως στην διαμόρφωση των επόμενων πληθυσμών, αλλά μεταξύ 37.000 και 14.000 ετών πριν, φαίνεται ότι οι διάφορες ομάδες Ευρωπαίων κατάγονταν από έναν συγκεκριμένο αρχικό πληθυσμό που ήρθε στην Ευρώπη. Οι μεταναστεύσεις αυτών των ομάδων, συχνά συνδέονται με τις αλλαγές στο κλίμα.
Ο καθηγητής Svante Paabo από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck στην Λειψία της Γερμανίας, αλλά και άλλοι, βρήκαν, για παράδειγμα, στοιχεία ότι οι άνθρωποι που ανήκουν σε έναν από τους πιο σημαντικούς πολιτισμούς της Ευρώπης κατά την Εποχή των Παγετώνων, οι Ωρινάσιοι, εκτοπίστηκαν μεταξύ 34.000 και 26.000 ετών πριν, από μια άλλη φυλή που ονομάζονται Γκραβετιανοί. Και οι δύο πληθυσμοί κατάγονται από την ίδια προγονική ρίζα – φυλή. Όταν οι Γκραβετιανοί έφτασαν, η γενετική υπογραφή των Ωρινάσιων εξαφανίστηκε από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Αλλά εμφανίζεται 15.000 χρόνια αργότερα στην βόρεια Ισπανία, στον Μαγδαλινιαίο πολιτισμό.
14.000 χρόνια πριν, με το τέλος της εποχής των παγετώνων, επεκτάθηκαν προς την Ευρώπη πληθυσμοί από την Μέση Ανατολή και τον Καύκασο.
Η τελευταία μεγάλη αλλαγή στο γενετικό τοπίο της Ευρώπης, συνέβη κατά τη Νεολιθική περίοδο (από 7.000 χρόνια πριν) και την Εποχή του Χαλκού (5.000 χρόνια πριν), όπου η έρευνα έδειξε μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών.

Διαβάστε:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *