“Ο παγκόσμιος καπιταλισμός είχε καταφέρει να κάνει την δημοκρατία το πιο θαυμάσιο, αποτελεσματικό και ευέλικτο εργαλείο για την εκμετάλλευση της κοινότητας. Συνήθως φανταζόμαστε ότι οι κεφαλαιοκράτες είναι εχθροί της δημοκρατίας, αλλά πρόκειται για ένα θεμελιώδες λάθος. Στην πραγματικότητα είναι οι καθοδηγητές και οι συνειδητοί υποστηρικτές της, επειδή η δημοκρατία είναι μια οθόνη πίσω από την οποία κρύβονται οι μέθοδοί τους για εκμετάλλευση. Αυτό είναι το καλύτερό τους μέσο άμυνας κατά των πιθανών λαϊκών εξεγέρσεων.
Κάποιος άνθρωπος λοιπόν ξύπνησε και είδε ότι αυτό που έχει σημασία δεν ήταν να διακηρύσσουμε την δημοκρατία, αλλά να ανακαλύψουμε την πλήρη πραγματικότητα, να μην ακολουθούμε συνθήματα, αλλά να δούμε την πραγματικότητα ως έχει. Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα αναγκαίο σήμερα, για τους ανθρώπους, ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι τα γεγονότα που κυριαρχούν με τέτοιο αίμα και τρόμο σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, καθοδηγούνται και κατευθύνονται από μερικά μόνο κέντρα. Οι άνθρωποι ποτέ δεν θα το συνειδητοποιήσουν αυτό, αν επιμείνουν στην αυταπάτη ότι έθνος πολεμά έθνος, και αφήστε τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης να τους αποκοιμίζουν σχετικά με τα είδη των σχέσεων που λέγεται ότι υπάρχουν μεταξύ των εθνών. Όλα όσα λέγονται σχετικά με τον ανταγωνισμό και την εθνική αντιπαράθεση είναι μόνο για να ρίχνουν ένα πέπλο πάνω από τους πραγματικούς λόγους. Ποτέ δεν θα φτάσουμε στην πραγματική αλήθεια, αν τρεφόμαστε με αυτά προκειμένου να εξηγήσουμε τα γεγονότα, αλλά μόνο εάν επισημάνουμε τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό σήμερα τείνει να μην είναι αρεστό.
…Είναι βεβαίως τόσο εύκολο να μιλάς για δημοκρατία στον Δυτικό κόσμο. Αλλά αν θες να πεις την αλήθεια στον κόσμο θα έπρεπε να μιλάς με ονόματα και συγκεκριμένες πράξεις.”

Rudolf Steiner
“Fall of the Spirits of Darkness” (Σειρά ομιλιών για τις πνευματικές δυνάμεις πίσω από τον παγκόσμιο πόλεμο – 1917)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *