Ο θρυλικός χαρακτήρας του Ταρζάν που δημιούργησε ο σπουδαίος Αμερικανός Εντγκαρ Ράις Μπάροουζ, έκλεισε φέτος 100 χρόνια κινηματογραφικών ταινιών.

Η πρώτη ταινία Ταρζάν ήταν μία “υπερπαραγωγή” του βουβού κινηματογράφου και προβλήθηκε στην μεγάλη οθόνη το 1918. “Ο Ταρζάν των πιθήκων” με πρωταγωνιστή τον Elmo Linkoln, από την Εθνική Κινηματογραφική Εταιρεία των ΗΠΑ. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί πάνω από 100 ταινίες Ταρζάν, αρκετές ακόμα animation και πολλές τηλεοπτικές παραγωγές και serial.
Όλα αυτά τα χρόνια παράλληλα, ο ήρωας της ζούγκλας, πρωταγωνιστεί σε χιλιάδες comics και διηγήματα σε όλο τον κόσμο και στις περιπέτειές του έχει κάνει τα πάντα!
Η πρώτη ταινία παρουσιάζει την ιστορία του Ταρζάν. Τα παιδικά του χρόνια, το πως μεγάλωσε στη ζούγκλά από πιθήκους και το πως ήρθε σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Μάχεται εναντίον Αράβων δουλεμπόρων, υπερασπίζεται τα άγρια ζώα και ερωτεύεται.
Ο Ταρζάν έχει λάβει διάφορες φυσιογνωμίες από τον εκάστοτε σκηνοθέτη. Διαχρονικά όμως παραμένει ο Λευκός που υπερασπίζεται την άγρια φύση και έχει αξίες αληθινές και ηρωικές ενάντια στο κακό. Για τους Δυτικούς είναι ένας “άγριος”. Ένας άγριος όμως που αγαπά αληθινά, ζει και μάχεται για πράγματα που αυτοί δεν μπορούν να καταλάβουν, είναι ευαίσθητος σε αντίθεση με το βάρβαρο παρουσιαστικό του, γνωρίζει τους νόμους της άγριας ζούγκλας και συνεργάζεται μαζί της. Επικοινωνεί με τα ζώα, αλλά και σκοτώνει άγρια θηρία αν χρειαστεί. Η δύναμή του, του δίνει την συνείδηση της ευθύνης και όχι της ανωτερότητας ή της υπεροψίας. Είναι ιδεαλιστής και δεν καταλαβαίνει τι είναι τα πλούτη. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τον καθιστούν έναν διαχρονικό ήρωα και σίγουρα στο πρόσωπό του πολλοί βλέπουν έναν Ευρωπαίο αντίθετο από τον Δυτικό άνθρωπο. Άλλωστε και ο ίδιος δεν νοιώθει και πολύ καλά εξημερωμένος, στην πόλη με ρούχα. Είναι ο Βασιλιάς της ζούγκλας. Στα σκοτεινά δάση που επικρατεί το άγνωστο και το τρομακτικό. Ταπεινός και υπερήφανος. Με τους ανθρώπους δεν τα έχει καλά. Είναι διαφορετικός. Σε παλαιότερα χρόνια οι μαύρες φυλές ιθαγενών παρουσιάζονται σαν άγριοι ενώ συχνά ο Ταρζάν τους κατατροπώνει με τη βοήθεια των ζώων της ζούγκλας. Στις πιο πρόσφατες ταινίες ο Ταρζάν συνεργάζεται με τους ιθαγενείς εναντίον των Άγγλων και των Βέλγων που είναι ιερόσυλοι και άρπαγες. Η τελευταία ταινία “Ο θρύλος του Ταρζάν” του 2016 θεωρείται μία πετυχημένη μεταφορά του Ταρζαν στον σύγχρονο κινηματογράφο. Λίγοι κινηματογραφικοί ήρωες έχουν αντέξει τόσο πολύ στον χρόνο και με τόσες πολλές ταινίες. Ο Βασιλιάς της ζούγκλας, οι άθλοι και η φυσιογνωμία αυτού του ήρωα, έχουν μία ρίζα στον Ηρακλή. Ίσως και γιαυτό μιλά τόσο έντονα στο κοινό που δεν λέει να κουραστεί με τίποτα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *