Η ορειβασία ως μέσον για την πνευματική αναζήτηση

Συγγραφέας: Ιούλιος Έβολα
Έκδοση: Λυκώρεια, 2014
Σελίδες: 160
ISBN: 978-960-93-6157-6

Ο Βαρώνος Giulio Cesare Andrea Evola, θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους φιλόσοφους του 20ου αιώνα. Η αγάπη του για τα όρη και την ορειβασία, έχει ένα βαθύ φιλοσοφικό υπόβαθρο, το οποίο δίνεται κατανοητά στο σύγχρονο κοινό, μέσα από αυτή την συλλογή κειμένων. Αυτά τα κείμενα έχουν γραφεί κατά τις αναβάσεις του στα όρη, από το 1927 έως το 1959 και δημοσιεύθηκαν σε περιοδικά της εποχής του. Αποτελούν διαλογισμούς επάνω στην μεταφυσική σύνδεση του Όρους με τον Άνθρωπο.

Η ανάβαση και το όρος για τον Ιούλιο Έβολα έχουν μία αντιστοιχία στα πνευματικά ύψη και την εσωτερική κορυφή. Είναι αυτή η αντιστοιχία του εσωτερισμού, που εκφράζεται κοινή σε όλους τους Παραδοσιακούς πολιτισμούς, υπό το φως του μύθου, του συμβόλου και μίας πνευματικής κατανόησης της ύπαρξης. Μέσα από αυτά τα κείμενα, ο Έβολα επιχειρεί να μας εισάγει σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, που αφορά στην επανασύνδεση του Ανθρώπου με την αληθή Φύση του, δηλαδή με τον ανώτερο Εαυτό του, που τον αναζητά στο αδιέξοδο της σημερινής του ύπαρξης.

“Η καλύτερη ευχή που μπορώ να κάνω για τις νέες γενεές είναι να μην αποτελέσει η ορειβασία την βεβήλωση των βουνών. Επιπλέον, ειλικρινά ελπίζω πως όλες αυτές οι βαθιές αισθήσεις που υπάρχουν στις ρίζες των διαφόρων μύθων γύρω από το όρος θα αφυπνιστούν και θα έρθουν να φωτίσουν μέσα από τη δράση αυτούς οι οποίοι σήμερα έχουν οδηγηθεί σε ένα μπερδεμένο μονοπάτι από το ένστικτο που τους οδηγεί στο να ξεπεράσουν τα όρια, τα οποία κληρονόμησαν στην καθημερινή εμπορική και μηχανική ζωή των πεδιάδων. Να σκαρφαλώσουν, να οδηγηθούν σε κορυφές και στις πλαγιές που περιβάλλονται από τον ουρανό και από την άβυσσο, οδηγούμενοι προς παγωμένες και φωτεινές κορυφές.”