Μικροάρθρο Archives

O Ήλιος, ο γεννήτορας όλης της ζωής, ξαναγεννιέται κάθε χρόνο. Ο Ήλιος είναι το ιερό λάβαρο της Λυκώρειας, σύμβολο της θεϊκής τάξης κατά την πλατωνική φιλοσοφία. Το σύμβολο της Νίκης των ουρανίων δυνάμεων έναντι των χθονίων.

Θερινό Ηλιοστάσιο: Η γιορτή των Ενεργών Δυνάμεων της φύσης. Η γιορτή των Ζωντανών ανθρώπων.

“Αν νιώθετε ότι είστε περήφανοι για τους προγόνους σας, τότε μην στερήσετε από τα παιδιά σας αυτό το συναίσθημα.”
Κικέρων

“Δεν θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα (σ.σ μετά την πανδημία), γιατί δεν θα είναι πλέον δυνατό να θεωρηθεί κανονικό ότι παίρνουμε αεροπλάνα σαν να ήταν ταξί, ότι χρησιμοποιούμε καταναλωτικά αγαθά κατασκευασμένα σε ασιατικές ελεύθερες ζώνες, που τα μεταφέρουμε ναυλώνοντας πλοία, νηολογημένα σε άλλες ελεύθερες ζώνες και διαχειριζόμενα από εταιρίες εγκαταστημένες σε φορολογικούς παραδείσους, για να αναγκάσουµε τους εργαζόμενους του κόσμου, καθώς και όσα κράτη δεν έχουν ήδη χάσει όλη την κοινωνική τους συνείδηση, να ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Δεν µπορούμε πλέον να ανεχόμαστε μια ολιγαρχία που υποτάσσει στις επιταγές των μερισμάτων, των εταιρικών αποδόσεων και της ανάπτυξης, όλα όσα απασχολούν τις κοινωνίες, είτε αυτά είναι αµιγώς κοινωνικά, είτε πολιτιστικά, είτε επιστημονικά”

Alain Denault

(καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και διευθυντής προγράµµατος στο Διεθνές Ινστιτούτο Φιλοσοφίας στο Παρίσι)

Χειμερινό Ηλιοστάσιο. Η συντομότερη ημέρα του έτους στο βόρειο ημισφαίριο και πρώτη ημέρα του αστρονομικού χειμώνα. Το μυστήριο του θανάτου και της αναγέννησης του Ηλίου, η στιγμή των ανοικτών πυλών μεταξύ των διαστάσεων. Οι άνθρωποι αναπαριστούν τον κύκλο του χρόνου γύρω από την φωτιά, τραγουδώντας την πίστη ότι ο Ήλιος θα ξανάρθει και θα νικήσει την σκοτεινή εποχή. Την πίστη ότι η Ζωή θα ξανάρθει σ’ αυτόν τον κόσμο. Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο είναι μια από τις αρχαιότερες παραδόσεις μας, που χρονολογείται πάνω από 10.000 χρόνια πριν. Γιορτάζουμε αυτή την ημέρα έξω στην φύση.

Ο κύκλος του Ήλιου αντιπροσωπεύει τον κύκλο της ζωής μας και αντανακλά την φυσική ροή ενέργειας. Το Θερινό Ηλιοστάσιο είναι μια ενεργειακή πύλη που αντιστοιχεί στο στοιχείο της φωτιάς. Αυτό το φως στην ανθρώπινη βιοενέργεια είναι εκδήλωση του πάθους, της θέλησης και της έμπνευσης.

«Έχει επιζήσει χειρότερων συνθηκών το θέατρο και θα υπάρξει σε πείσμα πάρα πολλών πραγμάτων και ανθρώπων, ακριβώς διότι έχει αυτό το μοναδικό: ότι γίνεται στον παρόντα χρόνο και δε συνεχίζεται ούτε προηγείται, γίνεται εκείνη την ώρα. Αυτό είναι κάτι μαγικό και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα. Κι όχι απλά όπως παίζει ένας μουσικός ένα όργανο, αλλά ο ίδιος ο ηθοποιός είναι το όργανο, είναι ο οργανοπαίκτης, είναι η μελωδία και είναι και ο ρυθμός. Είναι δηλαδή ένας κόσμος ολόκληρος. Αυτό το μαγικό δεν μπορεί να το κάνει καμία άλλη τέχνη».

Γιάννης Μπέζος

Μην αντιδράς απλά. Να επιλέγεις την δράση σου. Αυτό είναι ελευθερία. Αυτό είναι η Λυκώρεια. Ανάμεσα στο πρόβλημα και στην αντίδραση υπάρχει ένας χώρος και στον χώρο αυτό βρίσκεται η δύναμή μας να επιλέξουμε την ανταπόκρισή μας. Σε αυτόν τον χώρο, σε αυτή την δράση βρίσκεται η ανάπτυξη της ελευθερίας μας. Απέχουμε από τον θόρυβο των αντιδραστικών και των κάθε λογής θλιβερών πολιτικών οργανώσεων, επιλέγοντας τον δρόμο της Δημιουργίας. Κι αυτό είναι μια αληθινή νίκη: Να εκπέμπεις φως μέσα στην πιο σκοτεινή εποχή.

Ενημέρωση από το Δημαρχείο Μάνδρας για όσους θέλουν να στείλουν είδη ρουχισμού και τρόφιμα: Στρ. Ρόκκα 45, Μάνδρα 196 00 Δημαρχείο Μανδρας Ειδυλλίας. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2132014900.

“Θαρσεῖν χρή, φίλε· τάχ᾽ αὔριον ἔσσετ᾽ ἄμεινον
ἐλπίδες ἐν ζωοῖσιν, ἀνέλπιστοι δὲ θανόντες·
χὡ Ζεὺς ἄλλοκα μὲν πέλει αἴθριος, ἄλλοκα δ᾽ ὕει.”
Θεόκριτος – “Νομείς”
Θάρρος, φίλε μου, μπορεί η αυριανή μέρα να σου είναι πιο ευνοϊκή. Όσο υπάρχει ζωή, υπάρχει και ελπίδα. Ο Δίας μας στέλνει πότε μια όμορφη ηλιόλουστη ημέρα και πότε μια άλλη με θύελλα και βροχή.