Αφίσα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Γεωργία
Συνεχίζουμε τις δουλειές του Δεκέμβρη. Ρίχνουμε σ’ όλα τα σιτηρά λίπασμα και προετοιμάζουμε με
οργώματα την σπορά βαμβακιού, καλαμποκιού και καπνού. Φυτεύουμε πρώιμη πατάτα στα νότια και οργώνουμε βαθιά όπου θα σπείρουμε τριφύλλι. Οργώνουμε επίσης τα μέρη που θα ρίξουμε φασόλια, ρεβίθια, φακές, ρόβη, λαθούρι.
Πτηνοτροφία
Προσέχουμε να είναι καθαρές και υγιεινές οι κλωσσομηχανές. Να μην υπάρχει σ’ αυτές υγρασία και να μη σχηματίζονται ρεύματα. Στις κότες που γεννούν βάζουμε στις στρωμνές τους για κάθε μια και κάθε μέρα 2 – 2,5 γραμμάρια υπερφοσφωρικό.
Λαχανοκομία
Σπέρνουμε ραδίκια, σινάπια και φυτεύουμε φράουλες. Μαζεύουμε κουνουπίδια, αγκινάρες, λάχανα, καρότα και σέλινα. Περιποιούμαστε το λαχανόκηπο για λαχανικά (πρώιμα). Αν υπάρχει θερμοσπορείο σπέρνουμε αγγούρια, ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες.
Δενδροκομία
Οργώνουμε, σκαλίζουμε και λιπαίνουμε τα δεντροφυτεμένα χωράφια. κλαδεύουμε τις ελιές. Ο μήνας αυτός προσφέρεται και για το φύτεμα της ελιάς. Επίσης το Γενάρη κάνουμε ένα γερό σκάψιμο στα ελαιοχώραφα. Λιπαίνουμε τα εσπεριδοειδή. Φυτεύουμε βερικοκιές, κερασιές, λιπαίνουμε τις μηλιές. Φυτεύουμε φυστικιές σε απόσταση 7 μέτρα τη μία από την άλλη, μηλιές, αχλαδιές, καρυδιές. Κλαδεύουμε κορομηλιές και δαμασκηνιές.
Μελισσοκομία
Προσοχή στις κυψέλες. Χρειάζονται σχολαστική φύλαξη για την καθαριότητα. Επίσης να είναι πάντοτε σε καλή κατάσταση. Για τον σκοπό αυτόν, όταν χρειάζεται, τις βάφουμε. Και ακόμα κάτι: Πρέπει να ξέρουμε ότι σε ορισμένες συνήθειες που έχει το σμήνος δεν πρέπει να αντιδρούμε όταν τις ασκούν. Αυτό ενοχλεί και ερεθίζει τις μέλισσες. Ας τις αφήνουμε ήσυχες λοιπόν.
Αμπελουργία
Ένα δεύτερο πιο ελαφρύ σκάψιμο από εκείνο του Δεκεμβρίου σε βάθος 15 πόντων κάνουμε στα κλήματα, αφού πρώτα τα κλαδέψουμε. Για τη λίπανση χρησιμοποιούμε κοπριά χωνεμένη. Ύστερα τα ραντίζουμε. Φροντίζουμε τα κρασοβάρελα να είναι πάντα καθαρά και θειαφισμένα. Γι’ αυτό κάνουμε μεταγγίσεις κρασιών, φροντίζοντας να είναι βοριάς και καθαρός καιρός.
Ανθοκομία
Προσοχή στα κυκλάμινα που αρχίζουν να ανθίζουν. Φυτεύουμε γαρίφαλα και καμπανούλες με καταβολάδες. Καθαρίζουμε τα λουλούδια από τα ξερά. Φυτεύουμε γαζίες όταν οι μέρες είναι καλές και σε σπορεία μοσχεύματα χρυσάνθεμων. Προφυλάσσουμε από το κρύο όλα τα λουλούδια και πιο πολύ τις μπιγκόνιες. Φυτεύουμε επίσης πασχαλιές και τριανταφυλλιές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *