Λαχανοκομία
Σπέρνουμε παντζάρια και ραπανάκια. Σπέρνουμε μελιτζάνες και ντομάτες. Οι ντομάτες φυτεύονται σε 80 πόντους η μια από την άλλη. Σπέρνουμε λάχανα, φυτεύουμε κρεμμύδια, σκόρδα, μαρούλια. Αρχίζουμε να μαζεύουμε φρέσκα κουκιά και αρακά, φυτεύουμε πατάτες. Σπέρνουμε σε φυτώρια σπόρους πιπεριάς. Η μεταφύτευση γίνεται όταν τα φυτά γίνουν 10 πόντους. Σπέρνουμε ραδίκια, σινάπια και σε φυτώρια πράσα, αντίδια, καρότα, σέλινο. Φυτεύουμε φράουλες.
Δενδροκομία
Κάνουμε ψεκασμούς κατά της ψώρας και ασβεστώνουμε τους κορμούς. Ρίχνουμε βορδιγάλειο πολτό στα πυρηνόκαρπα δέντρα. Σκάβουμε τους λάκκους στις ελιές και συνεχίζουμε τo κλάδεμά τους, το ίδιο και στα εσπεριδοειδή. Φυτεύουμε δεντράκια ελιάς και στα φυτώρια μοσχεύματα συκιάς, φουντουκιάς, ροδιάς και κυδωνιάς. Ρίχνουμε λίπασμα στα εσπεριδοειδή. Σπέρνουμε μυγδαλιές. Φυτεύουμε βερικοκιές, κερασιές, μηλιές και λιπαίνουμε τις τελευταίες. Επίσης φυτεύουμε αχλαδιές, καρυδιές. Κλαδεύουμε καστανιές.
Ανθοκομία
Σπέρνουμε μπιγκόνιες προσέχοντας μην καταστρέψουμε το σπόρο που είναι πολύ λεπτός. Η σπορά γίνεται σε γλάστρες ή σε παρτέρια στον κήπο. Το χώμα είναι μείγμα από καστανόχωμα 1 μέρος, 1 μέρος άμμο και 2 μέρη ερεικόχωμα. Οι γλάστρες να τοποθετηθούν σε μέρος δροσερό με λίγη σκιά. Προσοχή στο πότισμα. Φυτεύουμε γαρίφαλα με καταβολάδες, επίσης και καμπανούλες. Στερεώνουμε με δεσίματα στον τοίχο το ωραιότατο αναρριχητικό χειμωνιάτικο γιασεμί.
Αμπελουργία
Συνεχίζονται και τελειώνουν τα κλαδέματα στα κλήματα και αρχίζουν στις κληματαριές. Φυτεύουμε μοσχεύματα κλημάτων και τα ποτίζουμε κάθε 1015 μέρες όλο το χρόνο. Στα φυτέματα αυτά καλό είναι να κάνουμε φυτώριο. Αν φυτέψουμε με καταβολάδες, ανοίγουμε ένα αυλάκι 30 πόντους βαθύ κι εκεί παραχώνουμε την καταβολάδα. Ψεκάζουμε για ζιζάνια και ρίχνουμε λίπασμα.
Γεωργία
Λιπαίνουμε επιφανειακά τα χωράφια με σιτηρά και σπέρνουμε τα ανοιξιάτικα σιτηρά. Καταστρέφουμε τα ζιζάνια με προσοχή όμως για να μην καταστρέψουμε και τα σιτηρά. Προκειμένου να σπείρουμε ξερικό μπαμπάκι ή καλαμπόκι κάνουμε και δεύτερο όργωμα. Κάνουμε αραίωση, λίπανση και ποτίσματα όπου έγινε σπορά καπνών. Σπέρνουμε βρώμη στα ορεινά.
Κτηνοτροφία
Στα κοπάδια των νομάδων οι γέννες γενικεύονται. Στις κακοκαιρίες δίνουμε περισσότερη τροφή στα ζώα. Τον Φεβρουάριο προσβάλλει τα ζώα η κλαπάτσα. Πρέπει να λάβουμε έγκαιρα τα μέτρα μας. Στη νότια χώρα μετά την πώληση των αρνιών, αρχίζουμε την τυροκόμηση σκληρών τυρίών. Ελέγχουμε τις στάνες ώστε να έχουν όσο πιο πολλή γίνεται καθαριότητα.
Πτηνοτροφία
Τα πουλάκια που γεννιούνται τα προσέχουμε ιδιαίτερα. Είναι πιο ευπαθή και κρυολογούν εύκολα. Για να μη πάθουν κακκιδίαση τους ρίχνουμε φάρμακο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *