Ζούμε σε έναν παγκόσμιο μεσαίωνα και πολλοί συνάνθρωποί μας, μέσα στο βαθύ σκοτάδι, προσπαθούν να βρουν τον προσανατολισμό τους. Επικρατεί όμως μία γενική σύγχυση και πανικός, όπου όλοι φωνασκούν ακατάπαυστα για την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθούμε, έχοντας ο καθένας μία υποκειμενική αντίληψη. Κάποιοι όμως μέσα στο πλήθος, δεν κοιτούν δεξιά ή αριστερά, εμπρός ή πίσω, ψάχνοντας στα τυφλά προσανατολισμό. Στάθηκαν και σήκωσαν το βλέμμα προς τα πάνω, βλέποντας ένα φωτεινό σημείο στον ουρανό που θα μπορούσε να είναι κοινό για όλους.

Η Λυκώρεια δεν ασχολείται με την πολιτική στο επίπεδο της τηλεοπτικής επικαιρότητας γιατί αυτή είναι εν πολλοίς εικονική και κατευθυνόμενη από άλλους. Σ’ αυτό το επίπεδο έχει πέσει και μεγάλο μέρος της διαδικτυακής δραστηριότητας, χωρίς κανένα νόημα. Μάλλον συσκοτίζουν, παρά διαφωτίζουν όλα αυτά. Μέσα στον καθημερινό καταιγισμό πληροφοριών, το σύστημα έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να εξουδετερώσει την ικανότητα επεξεργασίας και σκέψης των πολιτών. Καταφέρνει να δημιουργεί παγίδες, να αποπροσανατολίζει, να χειραγωγεί τα αντανακλαστικά, την ψυχολογία και την αντίληψη. Όπως πολύ εύστοχα είχε εντοπίσει ο Τ.Σ. Έλιοτ, “Χάσαμε τη σοφία για τη γνώση. Χάσαμε τη γνώση για την πληροφορία.” Σε αντίθεση με αυτή την επιχείρηση αποπληροφόρησης και χειραγώγησης των ανθρώπων, εμείς επεξεργαζόμαστε μετα-πολιτικά τα σημεία των καιρών, για να παράγουμε γνώση χρήσιμη για τον προσανατολισμό μας.
Δεν έχουμε σαν στόχο “να φέρουμε την μάζα στο πλευρό μας” όπως λένε οι διάφοροι “επαναστάτες”. Κάτι που θα σήμαινε ότι πρέπει με διαφόρους τρόπους να εντυπωσιάσουμε και να κερδίσουμε ένα άβουλο και ανερμάτιστο πλήθος με βάση τα ανεύθυνα “θέλω” του. “Ούκ εν τω πολλώ το Εύ”. Ακόμη κι αν ανατραπεί αυτό το Σύστημα, μετά τι; Αν αυτή η μάζα δεν έχει αλλάξει η ίδια, τίποτα δεν πρόκειται στα αλήθεια να αλλάξει. Αυτό δεν είναι η πολιτική στην αληθινή της υπόσταση. Είναι χάσιμο πολύτιμου χρόνου μέσα σε έναν υλιστικό κόσμο που συνολικά οδηγείται στην καταστροφή. Το πλοίο θα συνεχίζει προς τα βράχια, όπως έγραφε ο Καζίνσκι στο “Πλοίο των ηλιθίων”. Η κρίση και η σύγχυση του σύγχρονου κόσμου είναι το αποτέλεσμα των υλιστικών φιλοσοφιών που κυριάρχησαν τους τελευταίους αιώνες και κυρίως στον 20ο. Κατά συνέπεια, με στόχο έναν νέο τύπο ανθρώπου, πολιτική είναι να επηρεάσουμε την κοινωνία ενεργητικά και να την αλλάξουμε. Έτσι, είναι καλό αφενός να προσπαθούμε να αναδείξουμε σωτήριες κατευθύνσεις στις επικρατούσες συνθήκες, αλλά κυρίως οι δραστηριότητές μας αποσκοπούν σε κάτι πολύ πιο πάνω: Να προβάλλουμε ένα ολοκληρωμένο αξιακό – φιλοσοφικό βίωμα που θα δίνει νέο νόημα στην ζωή μέσα από μία διαφορετική κοσμοθέαση. Και αυτός ο πνευματικός δρόμος δεν είναι μία δική μας εφεύρεση. Είναι ένα φως που εμείς απλά δείχνουμε. Δεν αναλωνόμαστε λοιπόν σε έναν επιφανειακό και εφήμερο πολιτικό λόγο αντίδρασης και καταγγελίας εναντίον του συστήματος, ούτε εμπλεκόμαστε με τους υπάρχοντες πολιτικούς χώρους και ιδεολογίες που περιορίζουν την ελεύθερη σκέψη, αλλά ασχολούμαστε με την πολιτική σε επίπεδο Ιδεών και Ανθρώπων. Επιθυμούμε η Λυκώρεια να γίνει ένας πόλος μετάλλαξης αυτών. Κι αυτό γιατί πιστεύουμε ότι λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να υπάρξουν, αν καλλιεργήσουμε ανθρώπους με μία νέα φιλοσοφία και “νοοτροπία”. Η διαφορά μας από τον σύγχρονο άνθρωπο πρέπει να είναι ριζική και εμφανής. Το μέλλον μας εξαρτάται άμεσα από την δική μας δυνατότητα να κρατηθούμε προσωπικότητες δυνατές και αυτόβουλες σε ένα απρόσωπο και άβουλο περίγυρο. Και γιαυτό για εμάς “πολιτική” είναι ο Κοινοτισμός, αλλά και γιατί “είμαστε αυτό που κάνουμε”.
Το όραμά μας όμως δεν είναι να δημιουργήσουμε απλά μία Κοινότητα. Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε μια Αυτοκρατορία. Η Κοινότητα είναι το μέσον για να πετύχουμε τον σκοπό μας. Είναι ο τρόπος για να διασφαλίσουμε την συνέχειά μας στο μέλλον, αλλά κυρίως για να σφυρηλατήσουμε χαρακτήρες και να διαπλάσουμε ανθρώπους σύμφωνα με το Ιδεώδες μας. Είναι η καλλιέργεια της άγονης γης, τους καρπούς της οποίας μπορεί και να μην προλάβουμε εμείς να δούμε. Κάθε βελτίωση της κοινωνίας αρχίζει με την βελτίωση των ανθρώπων. Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε βαθιά, ότι για να αλλάξουμε τον κόσμο πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τον εαυτό μας.
Ναι, έχουμε σκοπό να αλλάξουμε τον κόσμο. Να γεννήσουμε έναν Νέο μεγάλο Πολιτισμό. Και το εννοούμε απολύτως. Μην αμφιβάλλετε καθόλου για το αν ένα μικρό σύνολο ιδεαλιστών μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, μόνο τέτοιοι τον έχουν αλλάξει μέχρι σήμερα. Το Πεπρωμένο μας άλλωστε είναι να είμαστε Πολεμιστές. Αυτό είναι το “Δάρμα” μας. Η αιτία και ο σκοπός. Το νόημα της ζωής μας. Έχουμε μάθει να στεκόμαστε μόνοι εναντίον όλων. Ο δρόμος αυτός του μυθικού Ηρακλή, είναι μία συνειδητή επιλογή εσωτερικής μετάλλαξης των νέων πολεμιστών του φωτός. Για αυτή την μεταμόρφωση θα εργαστεί η Λυκώρεια. Γι’ αυτό η ενέργεια του συμβόλου μας εκπορεύεται από το εσωτερικό κέντρο. Γιατί η αλλαγή ξεκινά πάντα από μέσα προς τα έξω. Ένας τέτοιος πολεμιστής μπορεί να γίνει ο καθένας και η καθεμία από εμάς.
Αν και εσύ δεν συνειδητοποιήσεις ότι έχεις ευθύνη να ξεφύγεις από την μάζα των εφήμερων ανθρώπων και να αλλάξεις στάση ζωής, ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ. Ελάτε. Έχουμε Μία Ζωή – Μία Ευκαιρία και όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος.
Δ.Τ. (Λυκώρεια, τεύχος 2)

“Ότι δεν συνέβη ποτέ, είναι ότι δεν ποθήσαμε αρκετά”

Νίκος Καζαντζάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *