Γεωργία
Θερίζονται τα σιτηρά ενώ τα πρώιμα αλωνίζονται. Γίνονται οργώματα στις φασολιές, στα βαλτώδη χωράφια και στις καλαμιές. Επίσης σκαλίζονται και βοτανίζονται καπνά και βαμβάκι. Μαζεύουμε μπιζέλια, κουκιά, ρόβη, θερινή πατάτα και λαθούρι. Παραχώνουμε και κορφολογούμε το πρώιμο ξερικό καλαμπλόκι.
Λαχανοκομία
Φυτεύουμε πράσα και μαζεύουμε ξερά κουκιά. Σπέρνουμε σέλινα. Ποτίζουμε μόνο βράδυ. Για τη μελίγκρα κάνουμε γενναίο ψέκασμα με σαπουνόνερο. Αν δεν πιάσει τότε σαπουνόνερο με οινόπνευμα ή αν το πρόβλημα είναι έντονο, ρίχνουμε οξυχλωριούχο βενζόλιο (3%). Γυρίζουμε το βράδυ τα πεπόνια. Φυτεύουμε φασολιές εκεί που πρώτα είχαμε σπείρει τα παντζάρια. Εναντίον του περονόσπορου και του σταχτώματος της ντομάτας ρίχνουμε οξυχλωριούχο χαλκό και θειάφι. Μαζεύουμε καρπούζια και θειαφίζουμε τις μπάμιες.

Δενδροκομία
Σχηματίζονται οι καρποί στις ελιές. Καταπολεμούμε τον δάκο εντατικά ως την αρχή του χειμώνα, αλλιώς κινδυνεύει όλη η παραγωγή μας. Μπολιάζουμε τα εσπεριδοειδή και τους βάζουμε λίπασμα. Βάζουμε καρφιά στους καρπούς των πορτοκαλιών και τη χλώρωση. Μαζεύουμε κεράσια, βύσσινα και ποτίζουμε συχνά τις αχλαδιές. Κρεμάμε στις συκιές ορνούς. Μπολιάζουμε τις φυστικιές και καταπολεμούμε το ευρύτομο που τις προσβάλλει κόβοντας και καταστρέφοντας τους προσβλημένους καρπούς.
Ανθοκομία
Τα λουλούδια θέλουν προσοχή. Ο μήνας είναι ζεστός. Πρέπει να τα προφυλάξουμε από τις μεγάλες ζέστες. Πυκνώνουμε τα ποτίσματα και τα ελαφρώνουμε από μερικούς βλαστούς. Θα βγάλουν γρηγορότερα άνθη. Μεταφέρετε σε σκιές τις αζαλέες καθώς και τις καμέλιες και τις γαρδένιες. Το ίδιο και τις ορτανσίες που θέλουν και πολύ νερό. Καλλιεργούμε τα ραντέλα για γκαζόν.
Αμπελουργία
Τ’ αμπέλια που είναι σε υγρές περιοχές προσβάλλονται από την ανθράκωση της αμπέλου. Μόλις εμφανισθεί αυτή πρέπει να κόψουμε και να κάψουμε τους προσβλημένους καρπούς (μετά το κλάδεμα), Τα άλλα μέρη του κλήματος εκτός από τα μάτια ψεκάζουμε με διάλυμα θειικού σιδήρου συνεχώς τρεις βδομάδες πριν την βλάστηση. Κατόπιν ραντίζουμε με βορδιγάλλειο πολτό και θειαφίζουμε.
Κτηνοτροφία
Απογαλακτίζουμε τα κατσίκια της νομαδικής αιγοτροφίας, ενώ συνεχίζουμε την τυροκόμηση και γενικεύουμε το κούρεμα. Αρχίζει το πρώιμο ζευγάρωμα των προβάτων. Τα πρόβατα βόσκουν τα σταροκάλαμα και ψυχανθή ενώ εναποθηκεύονται για το χειμώνα μπάλες από τριφύλλι και λιβαδίσιο χορτάρι.
Πτηνοτροφία
Αυξάνουμε το χόρτο στα πουλιά κι ελαττώνουμε τους σπόρους. Πρέπει να κοιτάμε πάντα να ‘ναι καθαρό κι απολυμασμένο τα νερό τους. Στους 3 μήνες σφάζουμε τα κοκόρια κι όσα είχαμε για πάχυνση καθώς και τις κότες που δεν γεννούν ενώ μπολιάζουμε τα πουλιά που προορίζονται για ζωή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *