Η Λυκώρεια είναι ένας φορέας που εργάζεται ως Κοινότητα, μεταπολιτικά, αλλά και εξωτερικά εκφράζει σε πρακτικό κοινωνικό επίπεδο τις ιδέες της Τοπικοποίησης και του Ελληνικού Κοινοτισμού. Ένα πλάνο ιδεών και δράσεων, που απορρέουν από την μεσογειακή φυσιογνωμία, την νεοπλατωνική παράδοση και την παγκόσμια πολιτική φιλοσοφία και εμπειρία. Στόχο έχουν μία εναλλακτική πολιτική πρόταση, για την σημερινή “Δυτική” κοινωνία, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλα υπαρξιακά προβλήματα. Προβλήματα που πηγάζουν από την γενεαλογία όλων των σύγχρονων υλιστικών ιδεολογιών. Το ιδεώδες μας, πρέπει όσο μπορούμε, να έχει πρακτική εφαρμογή στο σήμερα, διαφορετικά είτε οι ιδέες μας είναι θεωρητικές, είτε εμείς δεν είμαστε άξιοι να τις εκπροσωπούμε. Μέσα λοιπόν στα συντρίμμια ενός κόσμου οργανωνόμαστε και εργαζόμαστε με μία διαφορετική νοο-τροπία, που στόχο έχει έναν νέο άνθρωπο και έναν νέο πολιτισμό. Οι άξονες του Ελληνικού Κοινοτισμού είναι πολιτικοί, οικονομικοί, οικολογικοί, κοινωνικοί και πολιτιστικοί – πνευματικοί. Ο όρος “Ελληνικός” έχει πολιτισμικό χαρακτήρα πνευματικής αναγέννησης και όχι τοπικό. Επίσης Κοινοτισμός είναι ένα πολιτικό σύστημα ανασυγκρότησης, ένας τρόπος κοινωνικής οργάνωσης και συμπεριφοράς και δεν σημαίνει αναγκαστικά… ζωή σε χωριό, αν και υποστηρίζει την αποκέντρωση σε πιο βιώσιμους οικισμούς. Μερικές από τις θέσεις που προωθούμε σε πολιτικό επίπεδο για την σημερινή κοινωνία και τα προβλήματά μας, είναι χαρακτηριστικές:

1) Η τοπικοποίηση της οικονομίας και η εδραίωση στενά αλληλέγγυων οικονομικών κύκλων (παραγωγή των αγαθών που χρειαζόμαστε περισσότερο, όσο το δυνατόν πιο τοπικά). Ενίσχυση της δημιουργικότητας, της ποιότητας, της τυποποίησης των προϊόντων και της εταιρικής κοινωνικής ανταποδοτικότητας. 

2) Η προώθηση ενός προοδευτικού προστατευτισμού κατά του κοινωνικού και οικονομικού ντάμπινγκ, αντιμετώπιση στην πράξη των ανοικτών αγορών και του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου. Ενίσχυση των τοπικών σχέσεων εξάρτησης και του συνεργατισμού. Τοπικά νομίσματα για ελάφρυνση των φορολογούμενων συναλλαγών και συγκράτηση του χρήματος και των θέσεων εργασίας τοπικά, που σημαίνει μικρότερη εξάρτηση από οργανισμούς όπως ΠΟΕ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΔΝΤ, κ.λπ.

3) Κοινοτικοποίηση συστημάτων χρηματοδότησης και βοήθειας προς την τοπική ανάπτυξη, σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, με στόχο την προσπάθεια αναστροφής των μεταναστευτικών ροών.

4) Επιδίωξη ενεργειακής αυτάρκειας, μέσω της προώθησης βιώσιμων και τοπικών εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Η ενέργεια να παράγεται τοπικά, να έχει και διαχείριση τοπική.

5) Ανάπτυξη τεχνολογικής καινοτομίας σε χρηστικό επίπεδο μέσω τοπικών ταμείων.

και πάρα πολλές άλλες…

Στόχος μας είναι αφενός να επηρεάσουμε την πολιτική σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και αφετέρου να αναπτύξουμε δράσεις σε κάθε χώρα, μαζί με όσους έχουν θέληση και με όσους έχουν και καλύτερες ιδέες.
Όμως, η σταδιακή εφαρμογή του Κοινοτισμού, δεν εξαρτάται από μία εξουσία, αλλά -εν αντιθέσει με άλλα πολιτικά συστήματα- προϋποθέτει μία Πνευματική ωρίμανση, μία Πνευματική και Κοινωνική μόρφωση, μία ανάπτυξη της Συλλογικής Συνείδησης. Αυτά πρέπει να προετοιμαστούν, πέρα από μία στείρα οικονομική οπτική. Κάθε βελτίωση της Κοινωνίας αρχίζει με την βελτίωση των ανθρώπων. Για να αλλάξουμε τον κόσμο πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς. Τα κόμματα και οι πολιτικές οργανώσεις θέλουν μαζική υποστήριξη και εξουσία για να εφαρμόσουν λύσεις σωτήριες ή μη. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε ανθρώπους και να δημιουργήσουμε συνειδήσεις και όχι να γίνουμε “σωτήρες” ανθρώπων δίχως συνειδητή κοινωνική ύπαρξη. Δεν υπάρχει και τέτοια δυνατότητα άλλωστε, αλλά και να υπήρχε θα κατέληγε σε κατάρρευση. Απαιτείται σήμερα απο-προγραμματισμός των νέων ανθρώπων και ένα Νέο Πνεύμα. Μία Νέα Συλλογική Οντότητα. Αυτός είναι και ένας σημαντικός ρόλος μεταξύ άλλων και της Λυκώρειας: Η Κοινότητα ως μία αναβατική ατραπός, ως τρόπος οργάνωσης και μετάλλαξης συνειδήσεων. Αυτή η Κοινότητα δεν είναι μία ένωση ετερόκλητων στοιχείων. Εκεί οι κεραυνοί μας κατευθύνονται, αντίστροφα, προς το κέντρο και όχι προς τα έξω…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *