Η οργανική εκμετάλλευση γης, μπορεί βέβαια να μην είναι πάντα τόσο βιολογική όσο διαφημίζεται, αλλά πάντα έχει πλεονεκτήματα. Το πιο σημαντικό σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι ότι καταφέρνει να έχει 34% μεγαλύτερη ποικιλία ειδών από τη συμβατική γεωργία. Αλλά όχι μόνο αυτό! Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν (σε αντίθεση με την θεωρία των μεγάλων μεταλλαγμένων μονοκαλλιεργειών) ότι τα μικρά οργανικά αγροκτήματα μπορεί να είναι το κλειδί για την επίλυση των προβλημάτων πείνας σε όλο τον κόσμο (εδώ και εδώ).
Οι λόγοι που τα μικρά βιολογικά αγροκτήματα είναι τόσο σημαντικά είναι πολλοί. Ο κύριος λόγος είναι ότι δημιουργούν ένα μικρό οικοσύστημα, βάζοντας σε αλληλεπίδραση μία αλυσίδα ειδών. Αυτά τα μικρά οικοσυστήματα βοηθούν στην διατήρηση της οικολογικής σταθερότητας και της βελτίωσης της απόδοσης της γης. Με το να μην σκοτώνει ας πούμε τα συμβιωτικά βακτήρια στο χώμα ή τα έντομα (όπως τα μυρμήγκια), αυξάνει ακόμα και την απόδοση ανά φυτό εκμεταλλευόμενο όλους τους παράγοντες που προσφέρει η φύση, ακόμα και στις αρκετά δύσκολες συνθήκες (θερμοκρασία, ξηρασία, καταιγίδες κλπ.) Η πολυκαλλιέργεια είναι ευεργετική γιατί δεν κάνει στην άκρη ολόκληρο το οικοσύστημα, ούτε ανταγωνίζεται τους ίδιους τους πόρους που προσφέρει ο τόπος. Αντιθέτως εκμεταλλεύεται τους τοπικούς παράγοντες για να αυτοβελτιώνεται. Η αλληλεξάρτηση των ειδών και των παραγόντων μέσα στην οργανική καλλιέργεια αυξάνει την ασφάλεια και σταθερότητά της. Αντιθέτως όλα αυτά αντιστρέφονται στις συμβατικές μονοκαλλιέργειες καθιστώντας τες πιο ευπαθείς στις εξωτερικές συνθήκες και πιο εξαρτημένες από χημικά.
Η “Περμακουλτούρα” στην οποία πολλές φορές έχουμε αναφερθεί, είναι κάτι περισσότερο από σημαντική σήμερα, όχι απλά γιατί μπορεί να αυξήσει την απόδοση: αλλά γιατί πολύ περισσότερο, μπορεί να λύσει τα προβλήματα της πείνας, σε τοπικό επίπεδο, χωρίς χημικά, και με τρόπο που να προάγει την οικολογική σταθερότητα, αντί της εκμετάλλευσης μέχρι την κατάρρευση. Αντί να πρέπει μερικές χώρες με τεράστιες εκτάσεις που προέρχονται συνήθως από αποψίλωση δασών, να παράγουν τεράστιες ποσότητες μεταλλαγμένων προϊόντων, τα οποία να πωλούν στις τρίτες χώρες, θα ήταν καλύτερο να εκπαιδευτούν οι άνθρωποι εκεί, στην καλλιέργεια της γης τους, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Βιολογικά αγροκτήματα κοντά στην Γενέβη της Ελβετίας.
Καλύπτουν πλήρως τις διατροφικές ανάγκες της κοινότητας,
με ένα τοπικό σύστημα ανταλλαγής προϊόντων.
Η Κούβα ξεπέρασε μία σοβαρή κρίση χάρη στην οργάνωση κοινοτικών καλλιεργειών.
Ένας έξυπνος άνθρωπος δημιούργησε μια όαση αισιοδοξίας,
μέσα στο απελπιστικό τοπίο της χώρας του στην Αφρική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *